Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Csak két napig láthatja újszülött kisfiát József

Csak két nap ölelés - aztán majd legközelebb április közepén jön haza József Ausztriából, ahol szakácsként dolgozik, hogy eltarthassa családját.

Két napig örülhet itthon, testközelben harmadik gyermekének és annak, hogy bár felesége, Andrea veszélyeztetett terhes lett a várandósság végére - terhességi toxémia miatt - kisfia végül minden komplikáció nélkül megszületett a 39. héten. Nem lennénk a helyében, de nincs más választása, ennyi idő jut a családjára, kell a pénz.

Andrea múlt hétfőn feküdt be a Kistarcsai Flór Ferenc Kórházba, mivel pár nappal előtte közölték vele, hogy nincs minden rendben. Nem nagy a baj - mondták - nem kell azonnal beavatkozni, de magas a vérnyomása, a vércukorszintje sincs rendben, és a kisfia az elvártnál kisebb odabenn. Terhességi toxémiája van a kismamának, emiatt nem fejlődött a szokott ütemben a kis Benedek - és itt a kis jelző nem csupán kedveskedés.

Andi előző két gyermeke, Botond és Jázmin majdnem 4 kilós súllyal jött világra, ehhez képest Benedek a 38. héten alig volt több 2 kilónál az UH-vizsgálat szerint. Andrea nagyon el volt keseredve, sírt is, persze, az lett volna meglepő, ha nem sírja el magát az aggodalomtól.

És nagyon nem jött jól ez a komplikáció, mivel a férje több száz kilométerre dolgozott tőle, a két nagyobb gyerek meg csak nem maradhat felnőtt nélkül. Az a szerencse, hogy Andrea az édesanyjáéknál lakik, így csak a logisztikát kellett megszervezni - Andrea pedig minden cuccával bevonulhatott a kórházba.Megfigyelésre benn is tartották végig, nehogy bajba kerüljenek és ne legyenek szem előtt. Én magam is így születtem a kiírt időpontnál 3 héttel korábban, sürgősségi császármetszéssel, az én édesanyámnak is az volt a szerencséje, hogy megfigyelésre őt is bennfogták 40 éve a kórházban, így amikor rosszul lett, azonnal tolták a műtőbe és mindketten egészségesen keveredtünk elő. A terhességi toxémia ugyanis nem vicc, életveszélyessé válhat. 

Andi szerencsére nagyon jól viselte ezt az egy hetet és a betöltött 39. héten, február 17-re kitűzték a császármetszés időpontját. Erre nem csupán a toxémia miatt volt szükség (hogy ne legyen benn olyan sokáig, mai esetleg veszélyebe sodorhatja mindkettőjüket), hanem azért is, mert Benedek faros volt.

Józsi vasárnap éjjel érkezett haza Ausztriából, szabadságot kapott a szülés idejére, és hétfőn már "hadba is állt", Jázmin ugyanis megfázott, vihette orvoshoz. (Szerencsére semmi komoly, nem influenzás lett - az jött volna még nagyon rosszul a családnak most.)

Kedden pedig már reggel fél 9-kor benn volt a kórházban, teljesen felspannolva. Órákig tehetetlenül járkált a szülőszobában, ahol a műtét előkészítése maitt az infúziókat kapta Andi.

Andreát 1 óra körül tolták a műtőbe, ahol spinális érzéstelenítést kapott. Ettől viszont jól leesett a vérnyomása, elfehéredett, kiszáradt a szája, laikus is látta, hogy most épp pocsékul érzi magát, de dr. Tóth Tímea altatóorvos, Bosznay Diána aneszteziológiai asszisztens addig állítgatta az infúziókat, míg lassan visszatért Andrea arcára a szín és a mosoly :) A pocakja már érzéketlen volt, lehetett vágni.

A zöld lepedővel letakart has egyik felébe kucorodott oda Benedek, jól lehetett látni, épp hol van a feje, háta. A szokásos rutinnal kezdte a császármetszést Dr. Sipos Attila osztályvezető főorvos és Dr. Kalamász Nikolett szülész-nőgyógyász.

Hadas Krisztával már 11 szülésen voltunk túl, de most láttunk először olyat, hogy egy kisbabát popóval előrefelé emeljenek ki a mamája hasából - mivel Benedek farfekvéses volt, ezt most így kellett megoldani.

Bizony, a képen középen az egy kis popó, Benedek popsija, kibukkanása után hajtogatták ki a kezecskéit és húzták ki teljesen a mamája méhéből. Felsírt, de csak amolyan jelzésszerűen: nem csapott nagy patáliát.

Kummer Márta műtősnő, Oláh János műtős segéd részvételével gyorsan, minden váratlan esemény nélkül jött tehát világra Andrea és József 3. gyermeke, 13 óra 35-kor. Gyorsan levették a köldökzsinórvért és szövetet, melyet az FHBiobank tárol el 20 évre.

Miközben a várva várt kisfiú megszületett, édesapja a műtő ablakán kukucskált befelé és könnycseppjeit törölgette. Hát még akkor mennyire potyogtak a könnyei, amikor a picuri kisfiút fehér kendőbe bugyolálva kivitte hozzá Závorszky Edéné Ildikó szülőszoba-vezető.

A nagy, erős ember határtalanul boldog volt, hogy amíg az édesanyát benn még varrogatták, addig a kisfia az ő meztelen mellkasán melegedett. Itt, a Kistarcsai Flór Ferenc kórházban nagyon bababarát módon vezetik a szülést és az újszülött osztályt. Andi mondta később, hogy az előző két gyermekének szüléséhez képest ez mennyire másabb, jobb volt.A kis fickó értékei tökéletesen rendben voltak, a hosszúsága semmi kívánnivalót nem hagyott maga után, merthogy 52 centis lett, a súlya pedig nem volt vészesen kisebb a szokottnál, 2860 gramm. Ahogy Dr. Molnár Adrienn, a Benedeket ellátó orvos mondta, "ez még belefér", minden rendben van.Miután Andreát ellátták, kitolták a szobájába, és perceken belül meg is érkezett a gyermeke - itt ugyanis a császárosoknak is azonnal odaadják a kisbabát, hogy mielőbb szopizni próbáljanak. Ahogy Dr. Molnár Adrienn mondta: a születést követő első óra (az úgynevezett aranyóra) a legalkalmasabb arra, hogy a kisbaba elkezdjen szopizni, ilyenkor a szülés miatt még nagyon éber és keresi is a cicit.

Andrea meg is szoptatta a kisfiát, majd bejött a férje és a nagylánya is. Most már igazán nagy család lettek, három gyerekkel.

Gratulálunk nekik, és meglátogatjuk még őket később, amikor már otthon lesznek a legkisebb családtaggal.

A szülést és a család történetét tavasszal a LifeNetwork csatornán látjátok a "Jön a baba - Hadas Krisztával" sorozatban.

Maradjatok velünk, mert még 8 kismama 9 kisbabájának születését követjük végig a következő 3 hónapban!

Kéky Kira

12 Tovább

Távkapcsolatban fogant baba - Andrea története

A 10 éves Jázminnak nemrég volt a szülinapja. Az ünnepségen összegyűlt a család: felköszöntötték a nagyszülők, a nagynéni (aki az első évadban kismamánk volt, Váradi-Varga Kriszta!), az unokatestvérek (a már általatok is ismert Peti, Eszter, Milán és Balázs), a hatéves öccse Botond, és Andi, az édesanyja. Csak apa hiányzott! Nagyon hiányzott…
Jázmin apukája ugyanis már három éve egy osztrák hegyi panzióban dolgozik szakácsként. Ritkán tud csak hazajönni.

Most nem tudott, mert választania kellett: vagy Jázmin újabb kisöccsének születésére, vagy a szülinapra vesz ki szabadságot, kétszer egymás után nem hiányozhat. Így történt, hogy a jeles napon, a család veresegyházi otthonában bekapcsolták a számítógépet, és az apa skype-on keresztül énekelte el kislányának a születésnapi dalt. Sajnos kicsit pityergősre sikerült ez az ünnep is, mint oly sok másik a Kozma családban.
Andrea és József története nem egyedülálló Magyarországon. Családok ezrei élnek így. Ők ketten 14 éve ismerkedtek meg, 11 éve házasok. Először megszületett Jázmin, majd néhány év múlva Botond. Minden szép és jó lett volna, ha közben nem megy tönkre József vállalkozása.De nem csak az övék, Andi szüleié is. Ráadásul még korábban belefogtak egy közös ház építésébe, és bizony ők is svájci frank alapú hitelt vettek fel. Azt hiszem, a többit már mindenki tudja. A ház befejezetlenül áll. Andi, József és a nagyszülők pedig összeköltöztek.A nagymamának és nagypapának egy kisebb szoba, Andiéknak a gyerekekkel a nagyobb jutott. Míg József Ausztriából tartja el a családját, addig a nagyszülők ismét vállalkozni próbálnak. Kecskesajtokat árulnak.

Andi azt mondja az anyagi csőd nagyon megviselte őket. A depresszióból kirángatva magukat próbálnak újra talpra állni. Így meg sem fordult a fejükben, hogy újabb gyerekkel bővítik a családot.

Andi így ír magukról: „A távolság a mi esetünkben megmentette a házasságot, újra megtanultuk értékelni egymást.

Óriási meglepetésként ért minket, hogy egy újabb baba érkezik hozzánk. Egyszer nem védekeztünk, a visszamenetele előtti napon.

Vegyes érzelmekkel néztem a pozitív tesztet, nem tudtam, hogy akarom-e és azt sem, hogy a férjem mit fog hozzá szólni. Amikor ő őszintén örült, akkor már én is felhőtlenül tudtam örülni az újabb jövevénynek, főleg hogy a gyerekek is nagyon várják a kistesót.

De tudtam, hogy nehéz lesz úgy végigcsinálni, hogy a 9 hónap alatt csak néhány hetet van itt velünk, és mire legközelebb hazajön, addigra már itt lesz a kisbabánk.

Jázminka természetes úton született, Boti farfekvéses volt, így ő császáros volt.

Most abban reménykedem, hogy a baba még időben megfordul, és újból átélhetem a természetes szülést.”

A kisfiú nem fordult meg, faros, de nem is ez a legnagyobb baj.

Kicsi.

Túl kicsi ahhoz képest, hogy mindjárt vége a várandósságnak. Az ultrahangképek alapján 2 és fél kilósra becsülték, pedig Andi első két gyermeke 4 kiló körüli súllyal született.

Aztán az is kiderült, hogy miért. Nagyon magas Andrea vérnyomása, és a további vizsgálatok kimutatták, hogy úgynevezett terhességi toxémiája van, ami veszélyes mindkettőjükre. Erről itt olvashattok bővebben. Ezért hétfőn befektették a kórházba és már haza sem engedik, csak szülés után. Rengeteg vizsgálaton volt a kismama, diétáztatják, rögzíteni kell a bemenő és kijövő folyadék mennyiségét, mindenféle módon nyomon követik a magzat és az édesanya állapotát, hogy baj esetén azonnal, sürgősségi császármetszéssel világra hozhassák a kisbabát.

Andrea alapvetően nyugodt, bár a két nagyobb gyerekkel való logisztikázás okozott némi fejtörést, hiszen az édesapjuk Ausztriában, ő befeküdt a kórházba... de a nagymama (Andi édesanyja) megoldotta a problémát, hisz együtt élnek. A gyerkőcök kihasználják, hogy a szülői ágy üres és ketten jókat alszanak benne - amíg még csend van és nyugalom.

Józsefet, Andrea férjét az osztrák panzióban látogattuk meg, és nemsokára ott leszünk Andival a szülőszobában is - egész pontosan kedden délelőtt, akkorra jegyezték elő császárra Andreát. Ez jó nap lesz, mert addigra József is itthon lesz már :)

Drukkoljatok velünk Andreának, hisz tudjátok: Jön a baba - Hadas Krisztával 2. évad, nemsokára a LifeNetworkön!



Hadas Kriszta, Kéky Kira

1 Tovább

Öten egy ágyban? Bernadett és Manna története

Bernadett villámgyorsan, egy hangosabb sóhaj nélkül szülte meg harmadik gyermekét. Szinte nem is emlékszik arra, hogy mi történt, annyira gyorsan zajlottak az események. Erre mondják azt, milyen szerencsés. Ő most utólag egy picit mégis sajnálja, hogy a nagy sietségben nem volt ideje átadnia magát az érzésnek, hogy gyermeke születik. Mire feleszmélt, már ott volt a karjaiban Manna.

Négy nappal később, amikor a Honvéd kórház szülészetének egyik kétágyas szobájában meglátogattam őket, már pakoltak. A babával minden rendben volt. Nem sárgult be, már rendesen szopizott, szóval minden úgy történt, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. Berninek a méhizom összehúzódások okoztak fájdalmas órákat, de ezeket egy vidám, cirkuszos társaság megkönnyítette.

A távozás napján párja, Balázs telefonja egyfolytában csöngött, hisz munkaidő volt, közben Berni a szobatársaktól búcsúzott. Egy híres cirkuszfamília legújabb nemzedékét tisztelhettük a szobatársakban. Az olasz bohócapuka, magyar anyától született fiú ikrei is épp aznap csekkoltak ki a kórházból. Volt törtmagyaros vicceskedés, sok könnybelábadó jókívánság. Berniéknek - a közös boldogság eredményeként - azt hiszem, hogy kinéz egy örökbérlet a családi cirkusz előadásaira :)

Ma már otthon vannak mind az öten. Bernadett, Balázs, a 11 éves Márkó, a két és féléves Míra és az újszülött Manna. A szülőknek három gyerekkel mozgalmas az éltük, nem kicsit fáradtak, mégis élvezik. Amikor este apa végre hazaér a munkából, kezdődik a gyerekfürdetési szeánsz, amiről Berni így ír naplójában:

A fürdés nálunk családi program. Eddig úgy zajlott, hogy egy kádban apa, Márkó és Míra, anya helye pedig a wc teteje, és így beszélgetünk, játszunk, szórakozunk.
Első tervünk az volt, hogy Mannát kiskádban fürdetjük, miközben a nagyok a nagy kádban vannak, aztán győzött a lustaság és apa mellkasa. Azóta sem vettük elő a kiskádat, Manna láthatóan jól érzi magát a családdal egy kádban és a tesók is élvezik, hogy együtt fürödhetnek vele.
Az alvás is érdekesen alakult, mert mindenki Mannával szeretne aludni. A hálószobánkból menekültszállást varázsoltunk. A gyerekeink együtt a "nagyágyban", én meg, mint a szükséges táplálékforrás, alszom velük.
Apa járt a legjobban. Miután kigyönyörködte magát a gyerekeiben, átmegy Márkó szobájába és a 140 cm szélességben, kényelmesen kipiheni magát. :-) Még nem tudja, hogy merényletre készülök, és nemsokára a nagyokat visszaterelem az ágyukba, beleértve apát is, úgyhogy véget érnek a boldog magányban, kényelmesen töltött éjszakái…

A napirendünket igyekszem tartani, már amennyire van nekünk olyanunk…
Míra délutáni alvása a biztos pont, akkor a két lánnyal elvonulok, Manna szopizik, Míra rajtam fekszik és énekelünk, majd ő is elalszik. Ekkor veszek egy gyors sprintet, fürdőszoba, rendbe rakom magam, összepakolom a lakást, és gyorsan nekiállok kicsit dolgozni.
(Bernadett egy mama-baba kávézó létrehozását tervezi - a szerk.) A főzés késő délutáni program, nálunk a főtt étel esti étkezés.

Berni azt mondja, első gyermekük, Márkó születése után párja, Balázs azt se tudta, merre van a bölcsőde. Akkor még a gyerek körüli teendők ellátása csak a nő feladata volt. Míra születése után egy évvel, már tudta hol van a bölcsi, és érte is ment.

Most, hogy a gimnázium befejezése óta - már 15 éve - élnek együtt, Manna születésével a belevaló, macsó férfi igazán odaadó apukává vált. Most már a biznisz és a sport előtt gondol a családjára. Berni és Balázs nincsenek összeházasodva, de nem érzik, hogy szükség lenne rá. Ők összetartoznak.

Bernadett és Balázs történetéhez még visszatérünk, de addig is a LifeNetwork csatorna "Jön a baba Hadas Krisztával" című sorozatának második évadjában sok izgalmas családi történet és szülés elé nézünk.

Még 10 baba érkezését várjuk. Tartsanak velünk!

Hadas Kriszta

0 Tovább

„A sors az egyik oldalon ad, a másikon elvesz” - Bernadette története

Íme a Jön a baba - Hadas Krisztával 2. évadának első története!

Bernadette és Balázs már a gimnázium folyosóján kerülgetni kezdték egymást. A családfő szerint egész pontosan Berni volt az, aki rástartolt. Balázs ugyanis a csajok iránt még kevésbé, a sport iránt annál inkább rajongott. Ma is kigyúrt, erőemelőként hetente többször jár edzeni. De azért - úgy tűnik - Berninek nem sokáig kellett küzdenie a fiatalemberért. Már az érettségi után rövid idővel összeköltöztek. 15 éve élnek együtt, és bár volt lánykérés, de esküvőhöz végül nem szottyant kedvük. Bernadette és Balázs egy örökölt másfél szobás lakásban kezdték közös életüket, ma pedig már egy szép budapesti házban laknak két gyerekükkel: a 11 éves Márkóval és a két és fél éves Mírával.

Persze náluk is voltak hullámvölgyek. Főiskolát, egyetemet végeztek, pörögtek nap mint nap. Mindketten karrieristák, erős akaratúak, sokat dolgoztak; és a nagy zakatolás közben majdnem végleg elveszítették egymást. Így ír erről az időszakról Bernadette:

„Annyira eltávolodtunk szép lassan egymástól Balázzsal, hogy szétmentünk.
Nagyon nehéz és tanulságos időszak volt ez mindkettőnk számára. Kb. fél évet voltunk külön és közben rájöttünk sok mindenre, megbeszéltünk sok vélt vagy valós sérelmet és úgy döntöttünk, kell adnunk magunknak még egy esélyt.”

A családegyesítés után 4 évvel megfogant Míra,, és amikor már úgy tűnt, hogy minden rendben lesz körülöttük, akkor kiderült, hogy Bernadette imádott édesanyja rákos.

A kislány születése után Berni szoptatós anyaként ápolta anyukáját, hordta őt orvostól orvosig, vele volt a kemoterápiák alatt is. Az utolsó stádiumban pedig magukhoz költöztették a korábban egyedül élő nagymamát, akit Balázs ölben vitt a fürdőszobába, az ágyába. Berni soha nem fogja elfelejteni, mi mindet tett meg Balázs értük. Az akkor kétgyerekes család otthona gyakorlatilag hospice-házzá alakult. Ragaszkodtak ahhoz, hogy a nagymama velük legyen. És amikor tragikus volt a helyzet, amikor egy élet távozni készült, akkor egy új élet érkezett a családba.

"Minden gondolatom a körül forgott, hogy hogyan és mivel tudnám megmenteni anyu életét... Nyáron a rák mellé stroke-ot kapott és én felfedeztem, hogy terhes vagyok. Egy dologban voltam biztos, hogy nem szeretnék abortuszra menni.

Megbeszéltük a párommal, hogy egyetlen észérvünk sincs a gyerekvállalás mellett, de örömmel várjuk a baba érkezését.

Az orvosom - akit magánemberként is ismerünk - fogalmazta meg az első ultrahang alkalmával, hogy a sors mennyire szépen elrendez mindent. Egyik oldalon ad, a másikon elvesz."

A nagymama már nem élhette meg, hogy nemsokára megszületik a család harmadik babája. Bernadette édesanyja otthon, a család körében ment el.

Manna viszont bármelyik nap megszülethet - és mi természetesen ott leszünk végig, hiszen "Jön a baba - Hadas Krisztával"!

Tartsatok velünk!

Hadas Kriszta

0 Tovább

KEZDŐDIK! Jön a baba Hadas Krisztával 2. évad

Tavaly tavasszal meghirdettük, egész nyáron, és még ősszel is forgattuk a Jön a baba 1. évadát. A nézők pedig LifeNetwork csatornán hónapok óta figyelemmel kísérhetik tízrészes dokumentumsorozatunkat, amiben minden és mindenki igazi, hiszen ebben a sorozatban nincsenek beállított jelenetek.

Nálunk valódi érzelmek vannak: szorongás és felszabadultság, bánat és határtalan boldogság - épp úgy, mint az életben. Szerintünk ugyanis a valóság a legérdekesebb. A Jön a baba Hadas Krisztával első évadja 10 várandós nő életét dokumentálta.

11 baba született négy hónap alatt. Ott voltunk a várandósság utolsó hónapjaiban-heteiben, a vajúdás minden percében, a nézők velünk együtt élték meg a születés csodáját és a gyermekágyas időszakot is.

Jöttek a babák Hadas Krisztával - négy hónap alatt tizenegy!

Műsorunkban a nők, anyák, nem idealizáltak, nem celebek. Fiatalok és idősebbek, kis- vagy nagycsaládban élők. Ők olyanok, mint bárki más, mégis különlegesek és főképp nagyon őszinték.

Az első évad filmjei elérhetők online itt!

Az első évadban született babák szépen fejlődnek, a sorozatban szereplő anyák pedig egy összetartó női közösséget alkottak Facebookon: naponta megbeszélik egymással élményeiket, boldogságukat, vagy épp szorongásaikat.

Ilyen volt a szülés utáni baba-mama találkozónk :)

A teljes sorozat első évadját 741 ezer ember látta! A sorozat a teljes lakosságot tekintve megháromszorozta, a 18-29 éves nők körében megötszörözte a műsorsáv átlag nézettségét.

Büszkék vagyunk erre!

A sikerre való tekintettel belevágtunk a második évadba is! Kameránk már forog, néhány kiválasztott családot már követünk. Őket itt, a Postren is megismerhetitek, bemutatunk majd sorra mindenkit.

Tavasszal pedig újabb epizódokkal várunk Titeket ismét a LifeNetwork csatornán!

A 2. évadot tehát megnyitják a műsor készítői:

Hadas Kriszta és Kéky Kira

0 Tovább
1234
»

Jön a baba - Hadas Krisztával

blogavatar

10 édesanya, 11 gyermek - Jön a baba Hadas Krisztával! A LifeNetwork csatornán 2. évadát kezdi az a 10 részes sorozat, mely igazi családi mozi lesz: nem idealizált, hanem valódi családokkal mutatjuk meg, milyen a babavárás, a szülés és a gyermekágyas időszak. Tavasszal láthatóak majd az új részek, addig itt a postr-en bepillanthattok a forgatás kulisszái mögé és élőben izgulhatjátok végig a szüléseket. Tartsatok velünk!

Utolsó kommentek