A 10 éves Jázminnak nemrég volt a szülinapja. Az ünnepségen összegyűlt a család: felköszöntötték a nagyszülők, a nagynéni (aki az első évadban kismamánk volt, Váradi-Varga Kriszta!), az unokatestvérek (a már általatok is ismert Peti, Eszter, Milán és Balázs), a hatéves öccse Botond, és Andi, az édesanyja. Csak apa hiányzott! Nagyon hiányzott…
Jázmin apukája ugyanis már három éve egy osztrák hegyi panzióban dolgozik szakácsként. Ritkán tud csak hazajönni.

Most nem tudott, mert választania kellett: vagy Jázmin újabb kisöccsének születésére, vagy a szülinapra vesz ki szabadságot, kétszer egymás után nem hiányozhat. Így történt, hogy a jeles napon, a család veresegyházi otthonában bekapcsolták a számítógépet, és az apa skype-on keresztül énekelte el kislányának a születésnapi dalt. Sajnos kicsit pityergősre sikerült ez az ünnep is, mint oly sok másik a Kozma családban.
Andrea és József története nem egyedülálló Magyarországon. Családok ezrei élnek így. Ők ketten 14 éve ismerkedtek meg, 11 éve házasok. Először megszületett Jázmin, majd néhány év múlva Botond. Minden szép és jó lett volna, ha közben nem megy tönkre József vállalkozása.De nem csak az övék, Andi szüleié is. Ráadásul még korábban belefogtak egy közös ház építésébe, és bizony ők is svájci frank alapú hitelt vettek fel. Azt hiszem, a többit már mindenki tudja. A ház befejezetlenül áll. Andi, József és a nagyszülők pedig összeköltöztek.A nagymamának és nagypapának egy kisebb szoba, Andiéknak a gyerekekkel a nagyobb jutott. Míg József Ausztriából tartja el a családját, addig a nagyszülők ismét vállalkozni próbálnak. Kecskesajtokat árulnak.

Andi azt mondja az anyagi csőd nagyon megviselte őket. A depresszióból kirángatva magukat próbálnak újra talpra állni. Így meg sem fordult a fejükben, hogy újabb gyerekkel bővítik a családot.

Andi így ír magukról: „A távolság a mi esetünkben megmentette a házasságot, újra megtanultuk értékelni egymást.

Óriási meglepetésként ért minket, hogy egy újabb baba érkezik hozzánk. Egyszer nem védekeztünk, a visszamenetele előtti napon.

Vegyes érzelmekkel néztem a pozitív tesztet, nem tudtam, hogy akarom-e és azt sem, hogy a férjem mit fog hozzá szólni. Amikor ő őszintén örült, akkor már én is felhőtlenül tudtam örülni az újabb jövevénynek, főleg hogy a gyerekek is nagyon várják a kistesót.

De tudtam, hogy nehéz lesz úgy végigcsinálni, hogy a 9 hónap alatt csak néhány hetet van itt velünk, és mire legközelebb hazajön, addigra már itt lesz a kisbabánk.

Jázminka természetes úton született, Boti farfekvéses volt, így ő császáros volt.

Most abban reménykedem, hogy a baba még időben megfordul, és újból átélhetem a természetes szülést.”

A kisfiú nem fordult meg, faros, de nem is ez a legnagyobb baj.

Kicsi.

Túl kicsi ahhoz képest, hogy mindjárt vége a várandósságnak. Az ultrahangképek alapján 2 és fél kilósra becsülték, pedig Andi első két gyermeke 4 kiló körüli súllyal született.

Aztán az is kiderült, hogy miért. Nagyon magas Andrea vérnyomása, és a további vizsgálatok kimutatták, hogy úgynevezett terhességi toxémiája van, ami veszélyes mindkettőjükre. Erről itt olvashattok bővebben. Ezért hétfőn befektették a kórházba és már haza sem engedik, csak szülés után. Rengeteg vizsgálaton volt a kismama, diétáztatják, rögzíteni kell a bemenő és kijövő folyadék mennyiségét, mindenféle módon nyomon követik a magzat és az édesanya állapotát, hogy baj esetén azonnal, sürgősségi császármetszéssel világra hozhassák a kisbabát.

Andrea alapvetően nyugodt, bár a két nagyobb gyerekkel való logisztikázás okozott némi fejtörést, hiszen az édesapjuk Ausztriában, ő befeküdt a kórházba... de a nagymama (Andi édesanyja) megoldotta a problémát, hisz együtt élnek. A gyerkőcök kihasználják, hogy a szülői ágy üres és ketten jókat alszanak benne - amíg még csend van és nyugalom.

Józsefet, Andrea férjét az osztrák panzióban látogattuk meg, és nemsokára ott leszünk Andival a szülőszobában is - egész pontosan kedden délelőtt, akkorra jegyezték elő császárra Andreát. Ez jó nap lesz, mert addigra József is itthon lesz már :)

Drukkoljatok velünk Andreának, hisz tudjátok: Jön a baba - Hadas Krisztával 2. évad, nemsokára a LifeNetworkön!



Hadas Kriszta, Kéky Kira