Jön a baba - Hadas Krisztával

Lekéssük? Nem késsük? - Lilla születésének története

Címkék: jön a baba, 2. évad, Hadas Kriszta, Lilla születése, Zsuzsa története, székesfehérvár, Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház

A férjem ébresztőórájával hajszálpontosan egyszerre csörgött a telefonom: Hadas Kriszta nagyon-nagyon álmosan közölte, hogy Zsuzsiék elindultak a kórházba. Az már tudtuk, hogy a nyákdugó elment előző nap, na de az még nem garancia a szülésre. Így aztán én nem is aggódtam különösebben, mondtam, hogy várjuk meg, mit mond a doki, ne menjünk feleslegesen Székesfehérvárra, pláne, mert Kriszta aznapra az egyik előző anyukánkhoz ment volna vissza forgatni.

Ám a következő, 1 óra múlva érkező telefontól felgyorsult a szívverésem és mérgezett egér tempóba kapcsoltam, ugyanis kiderült: Zsuzsa 3 ujjnyira van nyitva. Ahogy Hadas Kriszta fogalmazott: zúztunk lefelé.

A Fejér Megyei Szent György Kórház szülészetén már nagyon vártak minket, mi pedig útközben szétaggódtuk magunkat amikor kiderült, hogy közben megvolt a burokrepesztés is. Ez ugyanis - mi is tapasztaltuk - felgyorsítja a folyamatot. Komolyan attól tartottunk, hogy nélkülünk jön világra Zsuzsáék babája.

De végül teljesen időben érkeztünk, az orgonalila szülőszobában jó hangulat és ritmusos, erős fájásokkal vajúdó Zsuzsa várt minket. Meg persze Csaba a férj, a szülész-nőgyógyász Dr. Schandl Károly, és Kistelekiné Mocsonoki Zsuzsanna szülésznő.

Gyorsan átöltöztünk, kezet mostunk és már forgott is a kamera. A szülőszoba félhomályában előbb csendesen, aztán egyre fájdalmasabb nyögésekkel készülődött Zsuzsa arra, hogy a célegyenesbe érjen. A baba kijutását segítendő Gynotal szülést segítő gélt is felhelyezte az orvos már a vajúdás elején is a méhszájhoz, majd még egyszer később, a kitolás előtt. Ettől a baba könnyebben jut át a szülőcsatornán - ezt Rékánál is tapasztaltuk már. A gyorsasággal egyébként nem volt baja Zsuzsának, mert ahogy megérkeztünk (és Zsuzsa megnyugodott, hogy nem maradunk le gyermeke születéséről) a fájások nagyon produktívak lettek.

Egyébként maga a szülés úgy zajlott, ahogy az a nagykönyvben meg van írva: a szuszogás, a lazítás és a nyomás lentre is - Zsuzsa mindent pont úgy csinált, ahogy kérték tőle. Az, hogy a fájdalom az elviselhetetlenségig fokozódott, csak abból derült ki, hogy néha felkiáltott és fehérre szorongatta Csaba kezét. Nem nagyon tehettünk mást, mint hogy nyugtattuk: a fájdalmát ne fojtsa vissza, ez természetes, nem kell a kedvünkért viselkednie.

Nem volt szükség oxitocinra, egyedüli beavatkozás egy apró gátmetszés volt, hogy a (szülésznő szerint is) jó tempóban érkező kisbaba ne repessze meg a gátat. Végül 11 óra 35-kor, 5-6 tolófájás után világra jött Zsuzsa és Csaba kislánya: Lilla.

Az első mozdulattal az édesanya mellkasára fektették az éktelenül tiltakozó csöppséget 1 percre. Aztán csak azért vették vissza a fehér lepedőre, hogy az édesapa elvághassa a köldökzsinórt. Az orvos levette a köldökzsinórvért, melyet az FHBiobank tárol (a köldökzsinór szövettel együtt) 20 évre a műsorban részt vevő kismamák gyermekei számára.

Amint ez megvolt, Zsuzsa már véglegesen visszakapta lányát és a következő egy órát úgy töltötték el, hogy Lilla piros törülközőbe bugyolálva az édesanyja meztelen mellkasán pihent (ez a legjobb inkubátor, kutatások szerint az anya szervezete tökéletesen szabályozza a hőfokot, hogy az ideális legyen a baba számára).

Bababarát kórházként itt az a szokás, hogy a születést követő 2 órát az édesanyán pihenve tölti a baba, nem viszik addig sehova, ha állapota nem indokolja, a szoptatást is megmutatja a nővér és a család együtt örül a kisbabának. Csak eztán mérik meg: Lilla 3430 grammal és 54 centivel írja be magát a családi legendáriumba.

Csaba készített néhány fotót, de inkább csak élvezte, kiélvezte a pillanatot, hogy apa lett, hogy ők hárman pedig igazi családdá váltak. Gratulálunk Nekik!

Történetüket a május 3-án, a LifeNetwork csatornán induló 2. évadban, a Jön a baba - Hadas Krisztával című sorozatban ismerhetitek meg!

Még 4 szülésen leszünk ott áprilisban - tartsatok velünk!

Kéky Kira

| Reblog! 0 |
Reblog hírfolyam | Like hírfolyam

Követők

Netnyelvész Mariah Jön a baba Rózsabimbó17 Bölényné Adrek79

Jön a baba - Hadas Krisztával

10 édesanya, 11 gyermek - Jön a baba Hadas Krisztával! A LifeNetwork csatornán 2. évadát kezdi az a 10 részes sorozat, mely igazi családi mozi lesz: nem idealizált, hanem valódi családokkal mutatjuk meg, milyen a babavárás, a szülés és a gyermekágyas időszak. Tavasszal láthatóak majd az új részek, addig itt a postr-en bepillanthattok a forgatás kulisszái mögé és élőben izgulhatjátok végig a szüléseket. Tartsatok velünk!

Feedek

Címkefelhő

jön a baba, Hadas Kriszta, szülés, LifeNetwork csatorna, sorozat, 2. évad, császármetszés, babavárás, premier, ikrek, Éva története, Tatabánya, petesejtdonáció, Katica születése, Timi története, Békéscsaba, Bernadette története, Zalán és Milán születése, Zsuzsa története, Szent Janos Korhaz, Eszter története, Andrea története, szülés után, Adrienn története, crohn-betegseg, Uzsoki uti korhaz, Virág története, Manna születése, Kéky Kira, Lea születése, Klaudia története, Bernadett története, Zsombor születése, Kata története, vágás, leányanya, Krisztina története, Móni története, pylorus-stenosis, Csecsemőkori gyomorkimenet-szűkület, Balázs születése, Erika története, Emese története, szeged, Lilla születése, Kína, sztóma, Gergely és Barnabás születése, Kamilla születése, Áron születése, Lajos születése, Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, lombikbébi, egyedülálló anya, Lara születése, Benedek születése, Réka története, Zoé születése, oxitocin, Nóra története, Heim Pál Gyermekkórház, köldökzsinórvér, Bajcsy-Zsilinszky Korhaz, lombik, Réthy Pál Kórház, Szent Borbála Kórház, válás, transzplantáció, hagyományőrzés, Magdi története, autizmus, nagycsalád, baba, Maja születése, Bulcsú születése, SOTE, székesfehérvár, Zsuzsanna története, relatív téraránytalanság, thai-box, külföldön dolgozó férj, koraszülöttek, koraszülés, Róbert Károly Magánkórház, kameruni apuka, Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház, debreceni klinika, díj, búcsú, sport, esküvő, Szegedi Tudományegyetem Nőgyógyászati Klinika, Amélia születése, szülőszoba, Szeged, 2 évad, fogyás, szőrkontaktus, MATERNITY Szülészeti és Nőgyógyászati Magánklinika, Móni, orvos kismama, Mona, Péter születése, zenész, tai chi, Szofi, Kistarcsai Flór Ferenc Kórház, Kriszta, Balázs, Asperger-szindroma, Szent Borbala Korhaz, PCOS, epidurális érzéstelenítes, SOTE II., Zsuzsa, Maja, műtét, féltékenység, vakriasztás, életmentő, gátvédelem, Szofi születése, Antónia születése, jurta, szoptatás, Szülés, terhességi toxémia, apa külföldön, szervátültetés, vesetranszplantáció, mellrák, pic, dializis, Honved Korhaz, kisbaba, Szofi, eletmento mutet, jelentkezés, Szent János Kórház, veseátültetés, várandósság, afro-amerikai