Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Jön! Krisztina, Laci és az UFO-gyerekek története

Váradi-Varga Krisztinára és családjára nagyon illik a mondás, hogy "sok jó ember kis helyen is elfér". Ők hatan elférnek egy 52 négyzetméteres lakásban, igen, hat különleges ember osztozik egymás szeretetén. Vagy hát persze néha cívódásán, hisztizésén, nyűgén-baján, mert hát ilyen egy négygyermekes család.Krisztina 3 nagyobbik gyermeke "UFO-gyerek", így becézi őket, utalva ezzel arra, hogy ők különlegesek. Peti Asperger-szindrómás (nagyon okos gyerek!), Eszter hiperaktív (szerintünk csupán cserfes), a 2 éves Milánnál pedig épp most állapítottak meg elmaradást, fejlesztésre jár majd. Krisztina blogot is vezet arról, hogy miként élik hétköznapjaikat, hogyan bírják a gyűrődést.

Ide született meg Balázs, az ő "várásának", hosszúra sikeredett születésének és első heteinek történetét (meg persze a családét!) követhetitek nyomon ebben a részben.

Krisztina, Laci, Peti, Eszter, Milán és a kis Balázs történetét vasárnap 15 órakor láthatjátok a LifeNetworkön a "Jön a baba - Hadas Krisztával" című műsorban! 

0 Tovább

„Anya, most már bezár a babagyár!” - Kriszta története

Volt egy éjszaka, aminek akkor úgy tűnt sosem lesz vége. Váradi-Varga Kriszta ugyanis a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban este tíztől reggel majdnem 9-ig vajúdott. Ő is, mi is azt hittük, hogy a negyedik gyerek – ahogy általában lenni szokott – a leggyorsabban érkezik. Nem így történt. Volt egy időszak, lassan hajnalodott már, amikor bevallom, a kedves papa, Laci mellé kuporodva elszundítottam a hatalmas, családi vajúdásra szánt ágyon. Mindeközben Kriszta hol egy nagy labdán, hol a fotelban ücsörögve várta a fájásokat. Csak Kéky Kira szerkesztőtársam volt éber. Azt hiszem, túl sok teát ivott :)

Reggel aztán minden komplikáció nélkül megszületett Balázs, Kriszta negyedik gyermeke.

Azóta eltelt egy hónap, és Kriszta keményen tolja a négygyerekes anyukák hétköznapjait. A legtöbb gondot a testvérféltékenység okozza neki. A két és fél éves Milán ugyanis nem akar tudomást venni az öccséről. Erről így ír naplójában Kriszta:

„Milán eléggé nehezen viseli a kistesó jelenlétét. Nagy szerencsénkre Balázs szinte csak akkor sír, ha éhes. Viszont akkor Milán is éktelen ordításba kezd. Na, ez kikészít minket.”

Többször előfordult, hogy amikor Kriszta a kicsit szoptatta, Milán az anyjába kapaszkodott, és megpróbálta lerángatni róla a babát. És ilyen alkalom rengeteg van, mert a kicsi Balázs szinte egyfolytában szopizni akar.

„Jelenleg kanapényomaték üzemmódban vagyok. Balázs aluszékony volt, az evés kifárasztotta, így szopi közben elaludt, úgyhogy esetünkben a 3-4 óránkénti szoptatás helyett egy végeláthatatlan szoptatási maraton zajlott/zajlik. (Most épp mindkét kicsi alszik, a zöldbab nagyjából 3 órája itt figyel mellettem, és várja, hogy főzelékké váljék. Hát, arra várhat...)

A hattagú Váradi-Varga család egy pici, 52 négyzetméteres lakásban lakik. Az esti fürdésben külön tortúra, hogy mindenki időben bejusson a fürdőszobába, mindenkinek legyen egy rövidke saját ideje magára. Balázst inkább a nappaliban fürdetik, mert úgy egyszerűbb. Szóval ahová az ember néz, mindenhol gyerek, akikkel napközben persze anya van, hisz Laci a családfenntartó, dolgoznia kell.

„… apa kora reggel elindul dolgozni és kora este ér haza (ha nincs túlórája). A férjem szülei sajnos már nem élnek, így nagymamai segítségként az én anyum jöhet szóba, de ő a munkája révén ritkán ér rá. Nálunk nem lesz olyan, hogy apuka viszi őket oviba vagy ő megy értük. Mindig, mindent én…Úgy élek, mint valami „fontosember”, a határidőnapló állandóan a kezem ügyében. Időpontokat egyeztetni mindenkivel, még az hogy eljussak a fodrászhoz az is komoly szervezést igényel. Hihetetlen ez a kettősség, hogy állandó készenléti állapotban vagyok, sokszor az idegbaj kerülget, és mégis olyan boldoggá tesz, hogy ilyen sokan vagyunk!”

A két nagy gyerek Peti és Eszter, akiknek mindjárt kezdődik a suli, sokat segítenek. De azért ugye velük sem annyira egyszerű, hiszen Péter Asperger szindrómája miatt befelé forduló fiú.

„Hogy mi is a legnehezebb számomra? Talán az, hogy elfogadjam, hogy ha nem minden alakul a terveim szerint, akkor a kiborulási fázist kihagyjam, és koncentráljak a megoldásra.

Mi egy zizzent család vagyunk, de számunkra így kerek a világ.

Na, jó amikor nagyobb lakásba költözünk és lesz egy akkora autónk amibe beférünk mindannyian, akkor azt hiszem „kicsit” még kerekebb lesz.”

A család egyetlen lánygyereke Eszter, így fogalmazott: „Anya, most már bezár a babagyár!”

És tényleg bezár. Nem terveznek több gyereket. Így teljes számukra a világ! Krisztának most már „csak” az hiányzik az életéből, hogy egy picit több ideje jusson magára, hogy az anyaság mellett újra nőnek is érezhesse magát.

De, mint ezen a fotón is látszik, Kriszta kívülről egyáltalán nem tűnik gyűröttnek.

Kövessétek majd történetüket a LifeNetwork-ön szeptember 21-én induló dokumentumsorozatunkban!

Hajrá Váradi-Varga család!

Hadas Kriszta

3 Tovább

Az eddigi leghosszabb szülés: 12 kedélyes óra a szülőszobán, a kis Balázst várva

Hétfőn éjjel már futottunk egy felesleges kört, mert fájásai voltak Krisztinának, Kriszta az összes cuccával és az  FH Biobank köldökzsinórvér-őssejt gyűjtő csomagjával együtt berohant a kórházba, ám akkor a CTG és a tapintásos vizsgálat is azt mutatta, hogy ez bizony még nem szülés.

Pedig Krisztina nem zöldfülű: három gyermeke van már, mégis be tudta csapni őt a teste, vagy csak annyira akarta már a babát, hogy a szervezete próbált alkalmazkodni az elváráshoz, és próbált szülni. De akkor ez még nem ment.

Viszont csütörtök este jött az üzenet, hogy újra fájások vannak, bemennek a kórházba és onnan jelentkeznek. A három, különösen nagy odafigyelést igénylő gyerkőcöt elhelyezték, ideális volt az alkalom a szülésre.

Óránként váltottunk üzenetet, és egyszer jött a hívás Hadas Krisztától, hogy beszélt a mamánkkal, és induljunk be, mert 2 ujjnyira nyitva van.

Fél 1 körültől tehát Krisztina nemcsak a férje Laci, hanem a mi társaságunkat is élvezhette, és ez alatt azt kell érteni, hogy a következő bő 2 órát szinte végignevettük. Ebben remek partner volt Krisztina orvosa, Dr. Nyitray Gábor, akinek mindenhez volt valami poénja, így aztán felületes szemlélők sokkal inkább valami éjjeli bulit láttak volna a szobában, nem szülést.

Márpedig közönségből bőven kijuthatott volna, mert fullra volt járatva a szülészet: mintha minden, terminusközeli mama egyszerre "akart" volna szülni.

Még a bejáratnál is CTG-ztek a szülésznők.

Viszont mivel Krisztinának hajnal 3-kor még mindig teljesen rendszertelenek voltak a fájásai, burkot repesztett az orvos.

A sztorikból viccekből kifogytunk, és mivel a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban a családi vajúdószobájában kaptunk helyet, amiben egy hatalmas franciaágyon (és kádban, labdán, kötélen, bordásfalon) lehet vajúdni, ezért előbb Hadas Kriszta dőlt le kicsit, aztán Laci is.

Így sem jutottunk azonban sokkal jobb helyzetbe, 2 óra múlva is rendszertelenek, és Krisztina arcáról ítélve abszolút tűrhetőek voltak a fájások.

Eljött aztán 4-kor az oxitocin ideje is, mert a 3 ujjnyiról nem mozdult előre a helyzet. Az egyre növekvő adagoktól aztán egyszercsak Krisztina arca átszellemült: ilyenkor lehetett tudni, hogy befelé figyel, ezek a fájások már "hasznosak", viszik előre a babát.

Mondjuk az este haladtával, ahogy egyre későbbre tolódott reálisan a szülés időpontja, úgy látszódott a csalódás egyre jobban Krisztinán.

Pláne, amikor sortra sírtak fel kinn a csecsemők!

Aztán egyszercsak megérkezett az anyák által annyira kitüntetett figyelemmel járó nyomási inger - akkor átköltöztünk egy hagyományos szülőágyas helyiségbe, mert az orvos jobban oda tudott férni a babához.

És akkor már 3, egymást gyorsan követő nyomásra, gátmetszés nélkül született meg Balázs, aki picit felsírt, majd elhallgatott.

Őszintén szólva meg is ijedtem kicsit, de a szülésznő megnézte, és mondta, hogy tökéletesen lélegzik, csak épp azon picúrok közé tartozik a baba, akik csendesen szemlélődnek születés után a mamájuk mellkasán, nem kiabálnak, sőt Balázs vissza is aludt pillanatokon belül.

Egy gyors mérés, öltöztetés jött, majd Laci visszavitte Krisztinának a kisbabájukat, Balázs pedig olyan hihetetlen figyelemmel szemlélte édesanyja arcát, amit az elmúlt szülések során már többször alkalmunk nyílt megfigyelni.

Az immár négy gyermekes édesanya és édesapa könnyekig meghatódott. Történetük a szeptemberben a LifeNetwork-ön induló "Jön a baba - Hadas Krisztával" című műsorban lesz látható.

Már csak két kismamánk van, akiknek a szülésénél ott leszünk! Kövessetek minket továbbra is!

Kéky Kira


0 Tovább

Jön a baba - Hadas Krisztával

blogavatar

10 édesanya, 11 gyermek - Jön a baba Hadas Krisztával! A LifeNetwork csatornán 2. évadát kezdi az a 10 részes sorozat, mely igazi családi mozi lesz: nem idealizált, hanem valódi családokkal mutatjuk meg, milyen a babavárás, a szülés és a gyermekágyas időszak. Tavasszal láthatóak majd az új részek, addig itt a postr-en bepillanthattok a forgatás kulisszái mögé és élőben izgulhatjátok végig a szüléseket. Tartsatok velünk!

Utolsó kommentek