Pár napja még az éhhalál fenyegette, most pedig már épp kezdett álomba merülni Zsombor, mikor megérkeztem hozzá a Heim Pál Gyermekkórházba.

Tele volt a pocakja és most már benne is marad, illetve tovább is megy a tápszer a megfelelő úton. Ahogy Betti fogalmazott: nagy csomagokat "gyárt" Zsombi, amelyeket a nővérkék lemérnek, és örülnek, mert stimmel a bemenet és a kimenet aránya :) Zsombor most már mindenképpen életben marad.

Zsombor múlt péntek éjjel még sugárban hányta ki a tápszer minden kortyát, semmi nem maradt meg benne. Egyáltalán semmi. Betti és Antal - babájukat tehetetlenül figyelve - szinte ébren töltötték az éjszakákat.

Máris mesélem, mi történt a kisfiúval, aki július 5-én született meg a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban.

Két hétig minden szép és jó volt otthon: Zsombor hízott rendesen, Csenge imádta az öccsét, Antal szépen gyógyult a vesetranszplantációja után (a szervátültetés után kötelező maszkot hordani a saját védelme érdekében).

Múlt hétfőn egyszer aztán volt egy sugárban hányás, majd az azt követő napokban egyre gyakrabban adta ki magából a kicsi baba a tápszert - szerdán éjjel emiatt már az ügyeletre mentek a szülők. Ám akkor, épp azon a próbaetetésen rendesen benne maradt a kaja, így hazamehettek. Csütörtökön a háziovostól tápszersűrítőt kapott Zsombi, hátha refluxos.

De akkor már fogyott, dekáról dekára élte fel a tartalékait.

A napok összefolytak, Betti, Antal ülve aludt, a testükön altatták Zsombort, de semmi nem használt, a kisbaba már ülve-alvás közben is kihányta a tápszert - ám minden nap új dologgal bíztatták őket, így várták, hogy egyszercsak rendbe jön a fiacskájuk.

Pénteken újra orvosnál voltak, most már gyógyszert is kapott - semmi eredmény - gyerekben SEMMI nem maradt meg.

Kezdett kiszáradni, összeesni, elsorvadni a gyönyörű kisfiú. A bordái beestek, a gerincoszlopa kilátszott. Szombat reggel már cuccokkal felpakolva jöttek be a Heim Pál Gyermekkórházba - tudták, hogy ebből befektetés lesz - és valóban. Betti akkorra már éjjel-nappal sírt, gyönyörű kisbabája a születési súlya alá fogyott.

Az ultrahangos vizsgálat kiderítette, hogy nagyon nagy a baj, életmentő műtétre van szükség, mégpedig azonnal. Bettitől vettek le vért, hogy ha kell vérátömlesztés, akkor kéznél legyen.

Órákba telt, mire folyadékkal feltöltötték annyira Zsombort, hogy a keringése stabil legyen, aztán tolták a műtőbe.  

3 órát volt benn, Betti és Antal sírva várták a híreket - legszívesebben berohantak volna a műtőbe, hogy megtudják: mi történik, mi tart ilyen hosszú ideig, mikor jönnek már az orvosok. Rettegtek - annak ellenére is, hogy az orvosok és nővérek is bámulatosan kedvesek, szakszerűek és figyelmesek voltak - de egy szülőnek azt látni, hogy a gyermeke, akit alig 2 hete hozott a világra a szeme láttára sorvad el, az maga a pokol - mondták.

Végül kitolták Zsombort és közölték, hogy minden rendben, a műtét remekül sikerült.

Zsombor azonnal intenzívre került, ahol még másfél napot töltött - de akkor Betti és Antal már tudták, hogy kisfiúk túl van az életveszélyen, Dr. Hegyi Gábor és csapata sikeresen helyrehozta a problémát, a csöppség meg fog gyógyulni.

Az evési képtelenség oka az volt, hogy a gyomorból a patkóbélbe való átmenet, a gyomorkimenet izmos fala hegesen átalakult, megvastagodott. Így beszűkítette és szinte csatornává alakította ezt a szakaszt, amin a táplálék már nem tudott továbbjutni. Ezért történt, hogy a tápszer hasznosítatlanul, sugárban kihányva távozott, tulajdonképpen Zsombor orrán-száján spriccelt kifelé.

(Magyarázó, keretes írásunk a poszt végén!).

Ez az állapot a baba fokozatos sorvadásához vezet, műtét nélkül ezek az esetek végzetes kimenetelűek.

A műtétnél a hasfal jobb oldalán ejtett nyílásból a rendellenesen megvastagodott heges izomzatot hosszában átvágják - így az érintett terület áteresztő képessége megnő: a táplálék újra áthalad az adott szakaszon.

Az újra jelentkező éhségérzet és az akadálytalan tápanyag- és folyadékfelvétel következtében a súlygyarapodás meglódul.

Tegnap már csak egy pár centis, leragasztott vágás emlékeztetett az elmúlt napok rémálomba illő történésere: Zsombor újra meg tudja inni a tápszert, és fokozatosan egyre többet is kap belőle.

A probléma megoldódott, a gyomorkimenet szűkülete véglegesen megszűnt, gondot többé nem okoz - mondta el Dr. Sült Tamás Péter, a Heim Pál Gyermekkórház gyermeksebész főorvosa a szülőknek, részletesen elmagyarázva a kórkép és a betegség műtéti megoldásának lényegét.

Bettiék a felvétel készítésekor már mosolyogtak, mi több szinte vigyorogtak boldogságukban és megkönnyebbülésükben, pláne, mivel Zsombor többször is megajándékozta őket egy-egy mosollyal, amit nélkülöztek az elmúlt bő egy hétben. 

Most már csak egy dolgot sajnálnak: 2-3 nappal hamarabb kellett volna a sarkukra állni és tápszerváltás, gyógyszerpróbálás helyett hamarabb ragaszkodni az alapos kivizsgáláshoz - akkor nem száradt volna ki Zsombor és kevesebbet szenvedett volna.

Ezekben a napokban Betti és Antal nagyobbik gyermeke, az öt és fél éves Csenge a család más tagjainál "vendégeskedik", a szülők ugyanis felváltva benn alszanak a kórházban a babájuk mellett - bár Antalt többször haza akarták zavarni, 5 hetes transzplantáltként veszélyes számára ez a közeg és a megterhelés.

"A gyermekemet nem hagyhattam itt - itt kellett lennem mellette!" - sírta el most magát a kamerám előtt megkönnyebbülésében.

Zsombor pár nap múlva hazamehet, megkönnyebbült, felszabadult állapotunkat tükrözi az ágy mellett készült selfie is, háttérben a jóllakottan alvó Zsomborral. 

Bernadett, Antal és Zsombor története a szeptemberben a LifeNetwork-ön induló "Jön a baba - Hadas Krisztával" című műsorban lesz látható.

Kéky Kira

Csecsemőkori gyomorkimenet-szűkület - pylorus-stenosis

(leírás a Gyermeksebész Szakmai Kollégium betegtájékoztatója alapján)

A kórkép szinte kivétel nélkül 2-8 hetes életkorban alakul ki, fiúkban egy kicsit gyakoribb. Oka ismeretlen, lényege azonban az, hogy a kritikus életkorban a gyomorkimenet ürülését szabályozó izomzat néhány nap leforgása alatt a sokszorosára duzzadva elszorítja a gyomorból a patkóbélbe átvezető rövid pyloruscsatornát, melynek következtében a csecsemő által elfogyasztott táplálék alig, vagy egyáltalán nem tud tovább jutni. A gyomorban maradó táplálék miatt szaporodó bő bukások a kórképre jellemzően egy-két nap alatt sugárhányásba torkollnak, ezzel együtt a székletek száma csökken, a csecsemő gyarapodása leáll, sőt a testsúlya esik is. Ez az állapot a normális táplálkozást lehetetlenné teszi, ezért műtéti megoldás nélkül az élettel nem összeegyeztethető.

A műtét során a pyloruscsatornát lefojtó vaskos izommandzsettát hosszant behasítjuk és szétnyitjuk, mely által a gyomorkimenet elfolyási akadálya megszűnik. A szorítás oldása után a nyálkahártya-duzzanat hamar rendeződik, a hányások megszűnnek és átmeneti intravénás táplálás után fokozatosan megkezdhető a szájon át való táplálás.

Érdekes adalék, hogy élsportolók, olimpikonok között e csecsemőkori kórkép magasabb arányban fordul elő, és statisztikailag is kimutatták, hogy pylorus stenosison átesett gyermekek serdülőkorukra kifejezetten jól fejlett izomzatú, atletikus ifjak lesznek.