Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Díjat nyert egy kórházi osztály, amely szerepelt a Jön a baba 1. évadában

Biztosan sokan emlékeznek annak a családnak a történetére, ahol előbb az édesapa kapott új vesét, aztán az édesanya megszülte a kicsi Zsombort, majd az előbb tökéletesen növögető kisfiú egyszercsak életveszélybe került.

5 napon keresztül minden megevett korty anyatej és tápszer sugárban jött ki belőle. Akkor a Heim Pál Gyermekmórházban Dr. Hegyi Gábor és csapata mentette meg Zsombor életét, akinek egy ritka rendellenessége, csecsemőkori gyomorkimenet-szűkülete lett.

Kulcsár Bernadett és Antal, a férje abban a pár napban a poklot is megjárták.

Ám aztán a kórházban olyan kedvességet, figyelmet és empátiát éreztek, hogy úgy érezték, az osztályt fel kell terjeszteniük az Astellas - Az év orvosa pályázat újonnan alapított De Châtel Rudolf-emlékdíjra.De Châtel Rudolf-emlékdíjEzt az elismerést a tavaly elhunyt, csapatmunkát és humánumot szem előtt tartó nagy hírű professzor emlékére, a betegek gyógyulása érdekében végzett áldozatos munka, valamint a kiemelkedő szakmai és emberi teljesítmények csoportos elismerésére hívták életre. A 34 felterjesztett csoportban megosztott első helyet kapott a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Csecsemő- és Gyermekszívsebészeti Anaesthesiológiai Intenzív Részlege és a Heim Pál

Gyermekkórház Sebészeti és Traumatológiai Osztálya. Ez utóbbin mentették meg Zsombor életét.

Így terjesztette fel Bernadett a csapatot:

Köszönöm gyermekem mosolyát!

A kisfiam 2014 júliusában született egészséges, csodaszép gyermekként. Otthonlétünk alatt gyarapodott, növekedett rendesen. 2 hetesen azt tapasztaltuk, hogy a tej eleinte bukás formájában, később pedig már minden evés alkalmával hányás formájában visszajött.

Ügyeletre mentünk a Heim Pál Kórházba és megfigyelték a kisfiam evését, ám akkor nem tapasztaltak hányást így hazaküldtek bennünket.

Majd tovább teltek a napok és rohamos fogyás következett. A pelenka minden alkalommal üres volt, sem vizelet, sem széklet. Kora reggel elmentünk a Heim Pál Kórházba és azonnal felvették gyermekemet a belgyógyászatra és már vizsgálták is. Vérvétel és ultrahang vizsgálat után kiderült a probléma oka: gyomorkimenet-szűkületet állapítottak meg alig 3 hetes kisfiamnál.

Intenzív osztályonSúlyosan kiszáradva, az utolsó pillanatban voltunk a kórházban. Azonnali műtétet javasoltak. A sürgősségin találkoztunk Dr. Hegyi Gáborral és csapatával, akik azonnal a kisfiam segítségére siettek. Infúziót kapott, hogy felkészítsék a műtétre. Végül a nap végére sikerült olyan állapotba hozni gyermekemet, hogy kibírja a műtéttel járó megpróbáltatásokat.

Sikeresen megműtötték, átvágták a gyomor és patkóbél közötti szakaszon az izomgyűrűt, mely megakadályozta az étel továbbjutását. Dr. Hegyi Gábor azonnal készen állt arra, hogy segítsen, megérdemli a jelölést az Astellas díjra.

A műtét helyeÁtéltük a legrosszabbat, amit egy család átélhet, amikor életveszélyben látja a gyermekét. Ahogy azt a "Jön a baba - Hadas Krisztával" című műsorban is megfogalmaztam (ami a babavárásunk, a szülés és a váratlan életveszélyes állapot dokumentumfilmes bemutatása)

"Napközben itt voltunk, éjszaka pedig próbáltuk behozni az alvást, mondván, hogy intenzív osztályon van, és ott figyelnek rá. Tényleg nagyon jó kezekben volt, mindenki annyit segített és foglalkozott vele, hogy le a kalappal mindenki előtt. Köszönjük nekik a munkájukat, mert csodálatosan figyeltek a kisfiunkra.

Az osztály minden dolgozója, tényleg mindenki nagyon figyelmes volt, emberszámba vettek minket, tájékoztattak és a lehetőségekhez képest igyekeztek komfortosan elhelyezni minket, hogy a babánkkal lehessünk. A férjem akkor volt 5 hete vese transzplantált, maszkot hordott, úgy volt velünk. "

Ő ezt mesélte a Jön a baba - Hadas Krisztával műsorban:

"Amikor megtudták itt a kórházban, hogy öt hete voltam transzplantálva, azt mondta mindenki - nővérek és orvosok, kifejezetten a Hegyi Gábor doktor is - hogy magának itt jelenleg semmi keresnivalója nincs, mert le van gyengítve az immunrendszere. Ez teljesen igaz és óvnak, védenek, nagyon kedvesek, de a gyerekemet nem hagyhatom itt. Itt kellett lennem mellette."

A vesetranszplantált apukaViszont amikor látták, hogy hajthatatlan és nem megy haza, akkor hoztak neki friss maszkot és igyekeztek óvni őt is. Minden kedves Heim Pál (intenzív sebészet, sebészeti osztály és sebészeti baba-mama osztály) orvosának és nővérének külön köszönet az emberséges hozzáállásukhoz, szakmai hozzáértéséhez és segítségükhöz. Fantasztikus szakemberek és magánemberek.

Ma már egészséges és fejlett kisbaba Zsombor. Egészségi állapota kifogástalan, erős és boldog kisfiú. Minden nap emlékszem a megpróbáltatásokra, amiket átéltünk, és hálát adok, hogy megmentették a kisfiúnk életét. A mosoly amit kapunk tőle… felbecsülhetetlen.

Köszönöm Dr. Hegyi Gábor, nekem Ön az év orvosa!

A kitüntetést péntek este, az Astellas - Az év orvosa díjátadóján vehették át az osztály dolgozói.

A díjazott osztály

Azóta Zsombor már 80 centis, 10 kilós és az orvosok azt jósolták, hogy vélhetőleg erős, vagány kissrác lesz belőle, mert azok a gyerekek, akiknél ez az életveszélyes elváltozás kialakul, felnőttként erősek és izmosak, birkózók, úszók lesznek.

Zsombor

Így legyen!

A családnak jó egészséget a Heim Pál Gyermekkórház Sebészeti és Traumatológiai Osztálya minden dolgozójának pedig további sikereket kívánunk!

Kéky Kira

0 Tovább

Életmentő műtétet hajtottak végre műsorunk egyik 3 hetes kisbabáján

Pár napja még az éhhalál fenyegette, most pedig már épp kezdett álomba merülni Zsombor, mikor megérkeztem hozzá a Heim Pál Gyermekkórházba.

Tele volt a pocakja és most már benne is marad, illetve tovább is megy a tápszer a megfelelő úton. Ahogy Betti fogalmazott: nagy csomagokat "gyárt" Zsombi, amelyeket a nővérkék lemérnek, és örülnek, mert stimmel a bemenet és a kimenet aránya :) Zsombor most már mindenképpen életben marad.

Zsombor múlt péntek éjjel még sugárban hányta ki a tápszer minden kortyát, semmi nem maradt meg benne. Egyáltalán semmi. Betti és Antal - babájukat tehetetlenül figyelve - szinte ébren töltötték az éjszakákat.

Máris mesélem, mi történt a kisfiúval, aki július 5-én született meg a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban.

Két hétig minden szép és jó volt otthon: Zsombor hízott rendesen, Csenge imádta az öccsét, Antal szépen gyógyult a vesetranszplantációja után (a szervátültetés után kötelező maszkot hordani a saját védelme érdekében).

Múlt hétfőn egyszer aztán volt egy sugárban hányás, majd az azt követő napokban egyre gyakrabban adta ki magából a kicsi baba a tápszert - szerdán éjjel emiatt már az ügyeletre mentek a szülők. Ám akkor, épp azon a próbaetetésen rendesen benne maradt a kaja, így hazamehettek. Csütörtökön a háziovostól tápszersűrítőt kapott Zsombi, hátha refluxos.

De akkor már fogyott, dekáról dekára élte fel a tartalékait.

A napok összefolytak, Betti, Antal ülve aludt, a testükön altatták Zsombort, de semmi nem használt, a kisbaba már ülve-alvás közben is kihányta a tápszert - ám minden nap új dologgal bíztatták őket, így várták, hogy egyszercsak rendbe jön a fiacskájuk.

Pénteken újra orvosnál voltak, most már gyógyszert is kapott - semmi eredmény - gyerekben SEMMI nem maradt meg.

Kezdett kiszáradni, összeesni, elsorvadni a gyönyörű kisfiú. A bordái beestek, a gerincoszlopa kilátszott. Szombat reggel már cuccokkal felpakolva jöttek be a Heim Pál Gyermekkórházba - tudták, hogy ebből befektetés lesz - és valóban. Betti akkorra már éjjel-nappal sírt, gyönyörű kisbabája a születési súlya alá fogyott.

Az ultrahangos vizsgálat kiderítette, hogy nagyon nagy a baj, életmentő műtétre van szükség, mégpedig azonnal. Bettitől vettek le vért, hogy ha kell vérátömlesztés, akkor kéznél legyen.

Órákba telt, mire folyadékkal feltöltötték annyira Zsombort, hogy a keringése stabil legyen, aztán tolták a műtőbe.  

3 órát volt benn, Betti és Antal sírva várták a híreket - legszívesebben berohantak volna a műtőbe, hogy megtudják: mi történik, mi tart ilyen hosszú ideig, mikor jönnek már az orvosok. Rettegtek - annak ellenére is, hogy az orvosok és nővérek is bámulatosan kedvesek, szakszerűek és figyelmesek voltak - de egy szülőnek azt látni, hogy a gyermeke, akit alig 2 hete hozott a világra a szeme láttára sorvad el, az maga a pokol - mondták.

Végül kitolták Zsombort és közölték, hogy minden rendben, a műtét remekül sikerült.

Zsombor azonnal intenzívre került, ahol még másfél napot töltött - de akkor Betti és Antal már tudták, hogy kisfiúk túl van az életveszélyen, Dr. Hegyi Gábor és csapata sikeresen helyrehozta a problémát, a csöppség meg fog gyógyulni.

Az evési képtelenség oka az volt, hogy a gyomorból a patkóbélbe való átmenet, a gyomorkimenet izmos fala hegesen átalakult, megvastagodott. Így beszűkítette és szinte csatornává alakította ezt a szakaszt, amin a táplálék már nem tudott továbbjutni. Ezért történt, hogy a tápszer hasznosítatlanul, sugárban kihányva távozott, tulajdonképpen Zsombor orrán-száján spriccelt kifelé.

(Magyarázó, keretes írásunk a poszt végén!).

Ez az állapot a baba fokozatos sorvadásához vezet, műtét nélkül ezek az esetek végzetes kimenetelűek.

A műtétnél a hasfal jobb oldalán ejtett nyílásból a rendellenesen megvastagodott heges izomzatot hosszában átvágják - így az érintett terület áteresztő képessége megnő: a táplálék újra áthalad az adott szakaszon.

Az újra jelentkező éhségérzet és az akadálytalan tápanyag- és folyadékfelvétel következtében a súlygyarapodás meglódul.

Tegnap már csak egy pár centis, leragasztott vágás emlékeztetett az elmúlt napok rémálomba illő történésere: Zsombor újra meg tudja inni a tápszert, és fokozatosan egyre többet is kap belőle.

A probléma megoldódott, a gyomorkimenet szűkülete véglegesen megszűnt, gondot többé nem okoz - mondta el Dr. Sült Tamás Péter, a Heim Pál Gyermekkórház gyermeksebész főorvosa a szülőknek, részletesen elmagyarázva a kórkép és a betegség műtéti megoldásának lényegét.

Bettiék a felvétel készítésekor már mosolyogtak, mi több szinte vigyorogtak boldogságukban és megkönnyebbülésükben, pláne, mivel Zsombor többször is megajándékozta őket egy-egy mosollyal, amit nélkülöztek az elmúlt bő egy hétben. 

Most már csak egy dolgot sajnálnak: 2-3 nappal hamarabb kellett volna a sarkukra állni és tápszerváltás, gyógyszerpróbálás helyett hamarabb ragaszkodni az alapos kivizsgáláshoz - akkor nem száradt volna ki Zsombor és kevesebbet szenvedett volna.

Ezekben a napokban Betti és Antal nagyobbik gyermeke, az öt és fél éves Csenge a család más tagjainál "vendégeskedik", a szülők ugyanis felváltva benn alszanak a kórházban a babájuk mellett - bár Antalt többször haza akarták zavarni, 5 hetes transzplantáltként veszélyes számára ez a közeg és a megterhelés.

"A gyermekemet nem hagyhattam itt - itt kellett lennem mellette!" - sírta el most magát a kamerám előtt megkönnyebbülésében.

Zsombor pár nap múlva hazamehet, megkönnyebbült, felszabadult állapotunkat tükrözi az ágy mellett készült selfie is, háttérben a jóllakottan alvó Zsomborral. 

Bernadett, Antal és Zsombor története a szeptemberben a LifeNetwork-ön induló "Jön a baba - Hadas Krisztával" című műsorban lesz látható.

Kéky Kira

Csecsemőkori gyomorkimenet-szűkület - pylorus-stenosis

(leírás a Gyermeksebész Szakmai Kollégium betegtájékoztatója alapján)

A kórkép szinte kivétel nélkül 2-8 hetes életkorban alakul ki, fiúkban egy kicsit gyakoribb. Oka ismeretlen, lényege azonban az, hogy a kritikus életkorban a gyomorkimenet ürülését szabályozó izomzat néhány nap leforgása alatt a sokszorosára duzzadva elszorítja a gyomorból a patkóbélbe átvezető rövid pyloruscsatornát, melynek következtében a csecsemő által elfogyasztott táplálék alig, vagy egyáltalán nem tud tovább jutni. A gyomorban maradó táplálék miatt szaporodó bő bukások a kórképre jellemzően egy-két nap alatt sugárhányásba torkollnak, ezzel együtt a székletek száma csökken, a csecsemő gyarapodása leáll, sőt a testsúlya esik is. Ez az állapot a normális táplálkozást lehetetlenné teszi, ezért műtéti megoldás nélkül az élettel nem összeegyeztethető.

A műtét során a pyloruscsatornát lefojtó vaskos izommandzsettát hosszant behasítjuk és szétnyitjuk, mely által a gyomorkimenet elfolyási akadálya megszűnik. A szorítás oldása után a nyálkahártya-duzzanat hamar rendeződik, a hányások megszűnnek és átmeneti intravénás táplálás után fokozatosan megkezdhető a szájon át való táplálás.

Érdekes adalék, hogy élsportolók, olimpikonok között e csecsemőkori kórkép magasabb arányban fordul elő, és statisztikailag is kimutatták, hogy pylorus stenosison átesett gyermekek serdülőkorukra kifejezetten jól fejlett izomzatú, atletikus ifjak lesznek.

1 Tovább

Jön a baba - Hadas Krisztával

blogavatar

10 édesanya, 11 gyermek - Jön a baba Hadas Krisztával! A LifeNetwork csatornán 2. évadát kezdi az a 10 részes sorozat, mely igazi családi mozi lesz: nem idealizált, hanem valódi családokkal mutatjuk meg, milyen a babavárás, a szülés és a gyermekágyas időszak. Tavasszal láthatóak majd az új részek, addig itt a postr-en bepillanthattok a forgatás kulisszái mögé és élőben izgulhatjátok végig a szüléseket. Tartsatok velünk!

Utolsó kommentek