Biztosan sokan emlékeznek annak a családnak a történetére, ahol előbb az édesapa kapott új vesét, aztán az édesanya megszülte a kicsi Zsombort, majd az előbb tökéletesen növögető kisfiú egyszercsak életveszélybe került.

5 napon keresztül minden megevett korty anyatej és tápszer sugárban jött ki belőle. Akkor a Heim Pál Gyermekmórházban Dr. Hegyi Gábor és csapata mentette meg Zsombor életét, akinek egy ritka rendellenessége, csecsemőkori gyomorkimenet-szűkülete lett.

Kulcsár Bernadett és Antal, a férje abban a pár napban a poklot is megjárták.

Ám aztán a kórházban olyan kedvességet, figyelmet és empátiát éreztek, hogy úgy érezték, az osztályt fel kell terjeszteniük az Astellas - Az év orvosa pályázat újonnan alapított De Châtel Rudolf-emlékdíjra.De Châtel Rudolf-emlékdíjEzt az elismerést a tavaly elhunyt, csapatmunkát és humánumot szem előtt tartó nagy hírű professzor emlékére, a betegek gyógyulása érdekében végzett áldozatos munka, valamint a kiemelkedő szakmai és emberi teljesítmények csoportos elismerésére hívták életre. A 34 felterjesztett csoportban megosztott első helyet kapott a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Csecsemő- és Gyermekszívsebészeti Anaesthesiológiai Intenzív Részlege és a Heim Pál

Gyermekkórház Sebészeti és Traumatológiai Osztálya. Ez utóbbin mentették meg Zsombor életét.

Így terjesztette fel Bernadett a csapatot:

Köszönöm gyermekem mosolyát!

A kisfiam 2014 júliusában született egészséges, csodaszép gyermekként. Otthonlétünk alatt gyarapodott, növekedett rendesen. 2 hetesen azt tapasztaltuk, hogy a tej eleinte bukás formájában, később pedig már minden evés alkalmával hányás formájában visszajött.

Ügyeletre mentünk a Heim Pál Kórházba és megfigyelték a kisfiam evését, ám akkor nem tapasztaltak hányást így hazaküldtek bennünket.

Majd tovább teltek a napok és rohamos fogyás következett. A pelenka minden alkalommal üres volt, sem vizelet, sem széklet. Kora reggel elmentünk a Heim Pál Kórházba és azonnal felvették gyermekemet a belgyógyászatra és már vizsgálták is. Vérvétel és ultrahang vizsgálat után kiderült a probléma oka: gyomorkimenet-szűkületet állapítottak meg alig 3 hetes kisfiamnál.

Intenzív osztályonSúlyosan kiszáradva, az utolsó pillanatban voltunk a kórházban. Azonnali műtétet javasoltak. A sürgősségin találkoztunk Dr. Hegyi Gáborral és csapatával, akik azonnal a kisfiam segítségére siettek. Infúziót kapott, hogy felkészítsék a műtétre. Végül a nap végére sikerült olyan állapotba hozni gyermekemet, hogy kibírja a műtéttel járó megpróbáltatásokat.

Sikeresen megműtötték, átvágták a gyomor és patkóbél közötti szakaszon az izomgyűrűt, mely megakadályozta az étel továbbjutását. Dr. Hegyi Gábor azonnal készen állt arra, hogy segítsen, megérdemli a jelölést az Astellas díjra.

A műtét helyeÁtéltük a legrosszabbat, amit egy család átélhet, amikor életveszélyben látja a gyermekét. Ahogy azt a "Jön a baba - Hadas Krisztával" című műsorban is megfogalmaztam (ami a babavárásunk, a szülés és a váratlan életveszélyes állapot dokumentumfilmes bemutatása)

"Napközben itt voltunk, éjszaka pedig próbáltuk behozni az alvást, mondván, hogy intenzív osztályon van, és ott figyelnek rá. Tényleg nagyon jó kezekben volt, mindenki annyit segített és foglalkozott vele, hogy le a kalappal mindenki előtt. Köszönjük nekik a munkájukat, mert csodálatosan figyeltek a kisfiunkra.

Az osztály minden dolgozója, tényleg mindenki nagyon figyelmes volt, emberszámba vettek minket, tájékoztattak és a lehetőségekhez képest igyekeztek komfortosan elhelyezni minket, hogy a babánkkal lehessünk. A férjem akkor volt 5 hete vese transzplantált, maszkot hordott, úgy volt velünk. "

Ő ezt mesélte a Jön a baba - Hadas Krisztával műsorban:

"Amikor megtudták itt a kórházban, hogy öt hete voltam transzplantálva, azt mondta mindenki - nővérek és orvosok, kifejezetten a Hegyi Gábor doktor is - hogy magának itt jelenleg semmi keresnivalója nincs, mert le van gyengítve az immunrendszere. Ez teljesen igaz és óvnak, védenek, nagyon kedvesek, de a gyerekemet nem hagyhatom itt. Itt kellett lennem mellette."

A vesetranszplantált apukaViszont amikor látták, hogy hajthatatlan és nem megy haza, akkor hoztak neki friss maszkot és igyekeztek óvni őt is. Minden kedves Heim Pál (intenzív sebészet, sebészeti osztály és sebészeti baba-mama osztály) orvosának és nővérének külön köszönet az emberséges hozzáállásukhoz, szakmai hozzáértéséhez és segítségükhöz. Fantasztikus szakemberek és magánemberek.

Ma már egészséges és fejlett kisbaba Zsombor. Egészségi állapota kifogástalan, erős és boldog kisfiú. Minden nap emlékszem a megpróbáltatásokra, amiket átéltünk, és hálát adok, hogy megmentették a kisfiúnk életét. A mosoly amit kapunk tőle… felbecsülhetetlen.

Köszönöm Dr. Hegyi Gábor, nekem Ön az év orvosa!

A kitüntetést péntek este, az Astellas - Az év orvosa díjátadóján vehették át az osztály dolgozói.

A díjazott osztály

Azóta Zsombor már 80 centis, 10 kilós és az orvosok azt jósolták, hogy vélhetőleg erős, vagány kissrác lesz belőle, mert azok a gyerekek, akiknél ez az életveszélyes elváltozás kialakul, felnőttként erősek és izmosak, birkózók, úszók lesznek.

Zsombor

Így legyen!

A családnak jó egészséget a Heim Pál Gyermekkórház Sebészeti és Traumatológiai Osztálya minden dolgozójának pedig további sikereket kívánunk!

Kéky Kira