A gyermekorvos Pásti Emese, aki alig pihegő életű koraszülöttek életét menti, természetesen nem gondolta volna, hogy egyszer megéli: az ő babája élete is a kollégái kezébe kerül.

Egy nehéz nap éjszakája volt, amikor Emese kislánya Amélia megszületett. Ő volt a Jön a baba sorozat első és második évadjának egyetlen babája, akinek születéséről lecsúsztunk. A kislányt ugyanis Szegeden sürgősségi császárral kapták ki az anyukájából. Nem akartak várni, veszélyesnek ítélték meg a helyzetet.

Vasárnap délután 16.00-kor a LifeNetwork csatorna Jön a baba műsorában látni fogják, mi történt.

Amikor odaértünk egy még nagyon bágyadt, a műtéttől és az izgalomtól kimerült anya szoptatta a kislányát.

Pásti Emesének és férjének, Lacinak már van egy kisfia: Leonárd.

Emese szinte végigdolgozta, és végigtornázta a várandósságát, pedig állandó szívritmuszavarral küzdött. De nem tudott leállni. Ő az az anya, akinek lelkiismeret furdalása van, ha nem csinál valamit. Az orvosnő főz, fest, kézműveskedik, tornázik azóta is, hogy kétgyerekes anya lett. Közben pedig Szeged mellett Deszk határában építik az "álomházukat".

Emese így ír az elmúlt hetekről, mióta kétgyerekes anya lett.

"Lacó kivette a gyerek után járó szabadságát, s kora reggeltől késő estig zsalut készített, s elvégezte azokat a munkákat, amiket a kőművesek nem csináltak meg. Hétvégén sem volt semmi pihenés. Napközben el voltam a gyerekekkel, házimunkával, s készültem Leonárd első zsúrjára. A férjemmel annyit találkoztunk, hogy egymás mellett aludtunk.

Amélia gyönyörűen fejlődik, 5600 grammot nyom, 60 centi. Most két hónapos. Imád fürödni, mosolygós, jó alvó, jól szopik. A hasa szokott fájni. Sokáig elnézegeti a játékokat, arcunkat, a családunkat felismeri. Hordozó kendőben tölti rajtam a nap felét. Szeret velem rumbázni, tornázni. Járunk egy Maminbaba nevű klubba, ahol más anyukákkal, babákkal táncolunk, persze hordozót használva. Nekem szigorú diétát kell tartanom: kerülve a tejtermékeket, puffasztó és allergizáló ételeket, élesztőt, finomított szénhidrátokat.


Leonárdon hullámokban mutatkozik a változás: nyilván nem lehetett egyszerű egyik pillanatról a másikra testvérré válni. A babát imádja, féltőn óvja, puszilgatja, szeretgeti. Sok figyelmet kap, de ennek ellenére is a szelíd kisfiú szófogadatlanná válik néha. Vele kapcsolatban mindig azt érzem, sosem elég az az idő, amit vele töltök.
Boldogok vagyunk, hogy gyönyörű gyerekeink vannak. Én naponta elpityeredem a sok érzelemtől, ami elönt."

Emese - látni fogják -, egy szokatlanul őszinte vallomással is megtisztelt minket és a nézőket. Elmesélte, milyen volt az a szörnyű időszak, amikor még első gyermeke, Leonárd születése után komoly depresszióval küzdött. Nagyon sok kismamát érint ez a betegség, de a többség nagy szégyennek éli meg. Sem segítséget kérni, sem beszélni róla nem mernek. Emese mindkettőt megtette.

"Sokat köszönhetek a műsornak, örülök, hogy általatok egy optimista és vidám közösség részévé váltam, s megtanultam nyitott és elfogadó lenni magammal szemben is. Végre látom, hogy nem kell eszményi célokat kitűzni, hanem a többi anyuka példáját követve értem, hogy a pillanatnak a legegyszerűbb örülni, s értem, mit jelent a tökéletes helyett, 'elég jó' anyának lenni."

Hadas Kriszta

PREMIER: Vasárnap 16 órakor a LifeNetwork csatornán!

ISMÉTLÉS: ma 23.50-kor, majd hétfőn 8-kor és hétfőn 20 órakor is.