Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Díjat nyert egy kórházi osztály, amely szerepelt a Jön a baba 1. évadában

Biztosan sokan emlékeznek annak a családnak a történetére, ahol előbb az édesapa kapott új vesét, aztán az édesanya megszülte a kicsi Zsombort, majd az előbb tökéletesen növögető kisfiú egyszercsak életveszélybe került.

5 napon keresztül minden megevett korty anyatej és tápszer sugárban jött ki belőle. Akkor a Heim Pál Gyermekmórházban Dr. Hegyi Gábor és csapata mentette meg Zsombor életét, akinek egy ritka rendellenessége, csecsemőkori gyomorkimenet-szűkülete lett.

Kulcsár Bernadett és Antal, a férje abban a pár napban a poklot is megjárták.

Ám aztán a kórházban olyan kedvességet, figyelmet és empátiát éreztek, hogy úgy érezték, az osztályt fel kell terjeszteniük az Astellas - Az év orvosa pályázat újonnan alapított De Châtel Rudolf-emlékdíjra.De Châtel Rudolf-emlékdíjEzt az elismerést a tavaly elhunyt, csapatmunkát és humánumot szem előtt tartó nagy hírű professzor emlékére, a betegek gyógyulása érdekében végzett áldozatos munka, valamint a kiemelkedő szakmai és emberi teljesítmények csoportos elismerésére hívták életre. A 34 felterjesztett csoportban megosztott első helyet kapott a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Csecsemő- és Gyermekszívsebészeti Anaesthesiológiai Intenzív Részlege és a Heim Pál

Gyermekkórház Sebészeti és Traumatológiai Osztálya. Ez utóbbin mentették meg Zsombor életét.

Így terjesztette fel Bernadett a csapatot:

Köszönöm gyermekem mosolyát!

A kisfiam 2014 júliusában született egészséges, csodaszép gyermekként. Otthonlétünk alatt gyarapodott, növekedett rendesen. 2 hetesen azt tapasztaltuk, hogy a tej eleinte bukás formájában, később pedig már minden evés alkalmával hányás formájában visszajött.

Ügyeletre mentünk a Heim Pál Kórházba és megfigyelték a kisfiam evését, ám akkor nem tapasztaltak hányást így hazaküldtek bennünket.

Majd tovább teltek a napok és rohamos fogyás következett. A pelenka minden alkalommal üres volt, sem vizelet, sem széklet. Kora reggel elmentünk a Heim Pál Kórházba és azonnal felvették gyermekemet a belgyógyászatra és már vizsgálták is. Vérvétel és ultrahang vizsgálat után kiderült a probléma oka: gyomorkimenet-szűkületet állapítottak meg alig 3 hetes kisfiamnál.

Intenzív osztályonSúlyosan kiszáradva, az utolsó pillanatban voltunk a kórházban. Azonnali műtétet javasoltak. A sürgősségin találkoztunk Dr. Hegyi Gáborral és csapatával, akik azonnal a kisfiam segítségére siettek. Infúziót kapott, hogy felkészítsék a műtétre. Végül a nap végére sikerült olyan állapotba hozni gyermekemet, hogy kibírja a műtéttel járó megpróbáltatásokat.

Sikeresen megműtötték, átvágták a gyomor és patkóbél közötti szakaszon az izomgyűrűt, mely megakadályozta az étel továbbjutását. Dr. Hegyi Gábor azonnal készen állt arra, hogy segítsen, megérdemli a jelölést az Astellas díjra.

A műtét helyeÁtéltük a legrosszabbat, amit egy család átélhet, amikor életveszélyben látja a gyermekét. Ahogy azt a "Jön a baba - Hadas Krisztával" című műsorban is megfogalmaztam (ami a babavárásunk, a szülés és a váratlan életveszélyes állapot dokumentumfilmes bemutatása)

"Napközben itt voltunk, éjszaka pedig próbáltuk behozni az alvást, mondván, hogy intenzív osztályon van, és ott figyelnek rá. Tényleg nagyon jó kezekben volt, mindenki annyit segített és foglalkozott vele, hogy le a kalappal mindenki előtt. Köszönjük nekik a munkájukat, mert csodálatosan figyeltek a kisfiunkra.

Az osztály minden dolgozója, tényleg mindenki nagyon figyelmes volt, emberszámba vettek minket, tájékoztattak és a lehetőségekhez képest igyekeztek komfortosan elhelyezni minket, hogy a babánkkal lehessünk. A férjem akkor volt 5 hete vese transzplantált, maszkot hordott, úgy volt velünk. "

Ő ezt mesélte a Jön a baba - Hadas Krisztával műsorban:

"Amikor megtudták itt a kórházban, hogy öt hete voltam transzplantálva, azt mondta mindenki - nővérek és orvosok, kifejezetten a Hegyi Gábor doktor is - hogy magának itt jelenleg semmi keresnivalója nincs, mert le van gyengítve az immunrendszere. Ez teljesen igaz és óvnak, védenek, nagyon kedvesek, de a gyerekemet nem hagyhatom itt. Itt kellett lennem mellette."

A vesetranszplantált apukaViszont amikor látták, hogy hajthatatlan és nem megy haza, akkor hoztak neki friss maszkot és igyekeztek óvni őt is. Minden kedves Heim Pál (intenzív sebészet, sebészeti osztály és sebészeti baba-mama osztály) orvosának és nővérének külön köszönet az emberséges hozzáállásukhoz, szakmai hozzáértéséhez és segítségükhöz. Fantasztikus szakemberek és magánemberek.

Ma már egészséges és fejlett kisbaba Zsombor. Egészségi állapota kifogástalan, erős és boldog kisfiú. Minden nap emlékszem a megpróbáltatásokra, amiket átéltünk, és hálát adok, hogy megmentették a kisfiúnk életét. A mosoly amit kapunk tőle… felbecsülhetetlen.

Köszönöm Dr. Hegyi Gábor, nekem Ön az év orvosa!

A kitüntetést péntek este, az Astellas - Az év orvosa díjátadóján vehették át az osztály dolgozói.

A díjazott osztály

Azóta Zsombor már 80 centis, 10 kilós és az orvosok azt jósolták, hogy vélhetőleg erős, vagány kissrác lesz belőle, mert azok a gyerekek, akiknél ez az életveszélyes elváltozás kialakul, felnőttként erősek és izmosak, birkózók, úszók lesznek.

Zsombor

Így legyen!

A családnak jó egészséget a Heim Pál Gyermekkórház Sebészeti és Traumatológiai Osztálya minden dolgozójának pedig további sikereket kívánunk!

Kéky Kira

0 Tovább

Két életet is megmentettek 5 hét alatt - Jön Betti, Zsombor, Antal története!

Talán az egyik legmozgalmasabb "Jön a baba" részt forgattunk Bettiéknél, pedig higgyék el, nem számítottunk semmi extrára. Ahogy ők sem.

Azt tudtuk, amikor Bettit kiválasztottuk a majdnem 200 jelentkező anyuka közül, hogy a férje vesebeteg és dialízisre jár - ez közrejátszott abban, hogy bekerültek a "csapatba", hiszen nagyon fontosnak tartottuk, hogy olyan élethelyzeteket is megmutassunk, ahol a szülőknek valamiért nehezebb az élete.

Ám a vesetranszplantáció a szülés előtt 2 héttel, és a kis Zsombor életmentő műtétje drámai és mellbevágó volt!

Szóval ismerjétek meg vasárnap 3-kor ezt a családot, melynek utóbbi heteiről Betti így mesél:

"Az életmentő műtét után Zsombor rohamtempóval szedte vissza a súlyát. Jelenleg 66 cm és 7480 gramm.
Csenge lányom sokat segít nekem, mindenben számíthatok rá. A beszélgetések és feladatok, na és persze a szeretet teljesen kiszűrte a féltékenységet. Nálunk ez ismeretlen fogalom. Okos és ügyes lányom van, akit végtelenül szeretek.
És ebben az idillben a legjobb, hogy a párom tökéletes egészséges.

A gyógyszereit folyamatosan csökkentik a jó eredményei alapján. Sőt van olyan gyógyszer, amit el is hagyhatott és persze van olyan, amit élete végéig szednie kell. Az élet legnagyobb ajándéka ez a veseműtét, és sohasem lehetünk elég hálásak annak a hölgynek, akitől megkaphattuk a vesét.
November elsején neki is gyújtunk egy gyertyát!"

November 2-án 15 órakor pedig várunk mindenkit a képernyő elé a LifeNetwork csatornán a "Jön a baba - Hadas Krisztával" sorozat új epizódjával, Bettiék történetével!

1 Tovább

Az apa új életet kapott, az anya új életet adott: Bernadett története

Biztosan emlékeztek rá, hogy volt egy váratlan fordulat az egyik kismamánk körül: Bernadett férje, aki évek óta vár szervátültetésre, két hete végre riasztást kapott és gyorsan döntenie kellett, hogy nem sokkal a kisfia születése előtt bevállal-e egy veseátültetést. A család igennel szavazott, Antal új vesét kapott.


És erre majd' 3 héttel a kiírt időpont előtt Bernadettnél beindult a szülés - így:

éjjel 11-kor folyt el a magzatvíz és elkezdődtek a 8 perces fájások, július 21. helyett július 4-én. 

Erre azért nem számítottak.

Megnehezítette a dolgot, hogy Csengét, Antal és Bernadett öt és fél éves kislányát hirtelen el kellett helyezni. Antal - aki épp csak két hete esett át szervátültetésen - a húgát hívta, hogy nála lehessen a kislány erre az éjszakára.

Antal mentőt hívott Bernadettnek, majd miután a feleséget elvitték, ő összepakolta Csengét, elvitte a húgához, majd a felesége után sietett a kórházba az FH Biobank köldökzsinórvér-őssejt gyűjtő csomagjával. Addigra mi is odaértünk Hadas Krisztával.

A Bajcsy-Zsilinszky Kórház szülészetén már 5 percesek voltak a fájások, de egészen hajnali fél 5-ig nem történt érdemi változás. Nem avatkoztak bele, hogy Bernadett mit szeretne, hagytak minket csendben, békében, csak benézett néha a nagyon kedves, mosolygós szülésznő és meghallgatta a szívhangot.

Bernadett teljesen csendben, szinte rezzenéstelen arccal maradt fekve végig, avatatlan szemlélő szinte észre sem vette volna, hogy mikor vannak a fájások. Antal nem mert bennmaradni, kinn az előtérben virrasztott. Benn volt helyette Bernadett édesanyjának a testvére - ő segített, amíg csak dolgoznia nem kellett mennie.


Amikor a nagynénje elment, akkor a sógornője vette át a helyét, ő bátorította Bernadettet, akinek nem esett jól sem a séta, sem az ülés, sem az állás. De továbbra sem sürgetett mindket semmi, hagyták, hogy a dolgok történjenek úgy, ahogy Bernadett stzervezete akarja.

Fél 5 körül végre elkezdett sűrűsödni és hosszabbodni a fájás, annyira, hogy egyszer csak az addig szótlan kismama egyre hangosabban zihált.

Mikor végre sikerült rávenni, hogy álljon fel kicsit és kapaszkodjon a bordásfalba, akkor ténylegesen is beindult a szülés: Zsófia, a szülésznő segített abban, hogy Bernadett megfelelően lélegezzen - így perceken belül jelentkezett a többedjére szülő nők által jól ismert érzés - a kismama végre a kitolási szakaszhoz ért.

Talán 6 tolófájás volt, mire Rostás Zsófia szülésznő kezébe megérkezett Zsombor. A kisbaba születése után már Antal is bejött, és megkönnyezte várva várt, bár az eltervezettnél kicsit korábban érkezett a kisfiát. 

A Kulcsár családban 2 héten belül két élet is érkezett: Antal újjászületett a szervtranszplantáció által, Bernadett pedig egy egészséges kisfiúnak adott életet.

A családnak gratulálunk, a Bajcsy-Zsilinszky Kórháznak köszönjük, hogy lehetővé tették a forgatást!

A Kulcsár család elképesztő 1 hónapjának történetét  a szeptember 21-én a LifeNetwork-ön induló "Jön a baba - Hadas Krisztával" című műsorban láthatjátok.

Kövessetek minket, mert Magdi szülését várjuk Békéscsabán! Bármikor indulhatunk, hiszen július 6-án, vasárnap lejár a 40 hét! :)

Kéky Kira

0 Tovább

Jön a baba - Hadas Krisztával

blogavatar

10 édesanya, 11 gyermek - Jön a baba Hadas Krisztával! A LifeNetwork csatornán 2. évadát kezdi az a 10 részes sorozat, mely igazi családi mozi lesz: nem idealizált, hanem valódi családokkal mutatjuk meg, milyen a babavárás, a szülés és a gyermekágyas időszak. Tavasszal láthatóak majd az új részek, addig itt a postr-en bepillanthattok a forgatás kulisszái mögé és élőben izgulhatjátok végig a szüléseket. Tartsatok velünk!

Utolsó kommentek