Biztosan emlékeztek rá, hogy volt egy váratlan fordulat az egyik kismamánk körül: Bernadett férje, aki évek óta vár szervátültetésre, két hete végre riasztást kapott és gyorsan döntenie kellett, hogy nem sokkal a kisfia születése előtt bevállal-e egy veseátültetést. A család igennel szavazott, Antal új vesét kapott.


És erre majd' 3 héttel a kiírt időpont előtt Bernadettnél beindult a szülés - így:

éjjel 11-kor folyt el a magzatvíz és elkezdődtek a 8 perces fájások, július 21. helyett július 4-én. 

Erre azért nem számítottak.

Megnehezítette a dolgot, hogy Csengét, Antal és Bernadett öt és fél éves kislányát hirtelen el kellett helyezni. Antal - aki épp csak két hete esett át szervátültetésen - a húgát hívta, hogy nála lehessen a kislány erre az éjszakára.

Antal mentőt hívott Bernadettnek, majd miután a feleséget elvitték, ő összepakolta Csengét, elvitte a húgához, majd a felesége után sietett a kórházba az FH Biobank köldökzsinórvér-őssejt gyűjtő csomagjával. Addigra mi is odaértünk Hadas Krisztával.

A Bajcsy-Zsilinszky Kórház szülészetén már 5 percesek voltak a fájások, de egészen hajnali fél 5-ig nem történt érdemi változás. Nem avatkoztak bele, hogy Bernadett mit szeretne, hagytak minket csendben, békében, csak benézett néha a nagyon kedves, mosolygós szülésznő és meghallgatta a szívhangot.

Bernadett teljesen csendben, szinte rezzenéstelen arccal maradt fekve végig, avatatlan szemlélő szinte észre sem vette volna, hogy mikor vannak a fájások. Antal nem mert bennmaradni, kinn az előtérben virrasztott. Benn volt helyette Bernadett édesanyjának a testvére - ő segített, amíg csak dolgoznia nem kellett mennie.


Amikor a nagynénje elment, akkor a sógornője vette át a helyét, ő bátorította Bernadettet, akinek nem esett jól sem a séta, sem az ülés, sem az állás. De továbbra sem sürgetett mindket semmi, hagyták, hogy a dolgok történjenek úgy, ahogy Bernadett stzervezete akarja.

Fél 5 körül végre elkezdett sűrűsödni és hosszabbodni a fájás, annyira, hogy egyszer csak az addig szótlan kismama egyre hangosabban zihált.

Mikor végre sikerült rávenni, hogy álljon fel kicsit és kapaszkodjon a bordásfalba, akkor ténylegesen is beindult a szülés: Zsófia, a szülésznő segített abban, hogy Bernadett megfelelően lélegezzen - így perceken belül jelentkezett a többedjére szülő nők által jól ismert érzés - a kismama végre a kitolási szakaszhoz ért.

Talán 6 tolófájás volt, mire Rostás Zsófia szülésznő kezébe megérkezett Zsombor. A kisbaba születése után már Antal is bejött, és megkönnyezte várva várt, bár az eltervezettnél kicsit korábban érkezett a kisfiát. 

A Kulcsár családban 2 héten belül két élet is érkezett: Antal újjászületett a szervtranszplantáció által, Bernadett pedig egy egészséges kisfiúnak adott életet.

A családnak gratulálunk, a Bajcsy-Zsilinszky Kórháznak köszönjük, hogy lehetővé tették a forgatást!

A Kulcsár család elképesztő 1 hónapjának történetét  a szeptember 21-én a LifeNetwork-ön induló "Jön a baba - Hadas Krisztával" című műsorban láthatjátok.

Kövessetek minket, mert Magdi szülését várjuk Békéscsabán! Bármikor indulhatunk, hiszen július 6-án, vasárnap lejár a 40 hét! :)

Kéky Kira