Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

„Anya, most már bezár a babagyár!” - Kriszta története

Volt egy éjszaka, aminek akkor úgy tűnt sosem lesz vége. Váradi-Varga Kriszta ugyanis a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban este tíztől reggel majdnem 9-ig vajúdott. Ő is, mi is azt hittük, hogy a negyedik gyerek – ahogy általában lenni szokott – a leggyorsabban érkezik. Nem így történt. Volt egy időszak, lassan hajnalodott már, amikor bevallom, a kedves papa, Laci mellé kuporodva elszundítottam a hatalmas, családi vajúdásra szánt ágyon. Mindeközben Kriszta hol egy nagy labdán, hol a fotelban ücsörögve várta a fájásokat. Csak Kéky Kira szerkesztőtársam volt éber. Azt hiszem, túl sok teát ivott :)

Reggel aztán minden komplikáció nélkül megszületett Balázs, Kriszta negyedik gyermeke.

Azóta eltelt egy hónap, és Kriszta keményen tolja a négygyerekes anyukák hétköznapjait. A legtöbb gondot a testvérféltékenység okozza neki. A két és fél éves Milán ugyanis nem akar tudomást venni az öccséről. Erről így ír naplójában Kriszta:

„Milán eléggé nehezen viseli a kistesó jelenlétét. Nagy szerencsénkre Balázs szinte csak akkor sír, ha éhes. Viszont akkor Milán is éktelen ordításba kezd. Na, ez kikészít minket.”

Többször előfordult, hogy amikor Kriszta a kicsit szoptatta, Milán az anyjába kapaszkodott, és megpróbálta lerángatni róla a babát. És ilyen alkalom rengeteg van, mert a kicsi Balázs szinte egyfolytában szopizni akar.

„Jelenleg kanapényomaték üzemmódban vagyok. Balázs aluszékony volt, az evés kifárasztotta, így szopi közben elaludt, úgyhogy esetünkben a 3-4 óránkénti szoptatás helyett egy végeláthatatlan szoptatási maraton zajlott/zajlik. (Most épp mindkét kicsi alszik, a zöldbab nagyjából 3 órája itt figyel mellettem, és várja, hogy főzelékké váljék. Hát, arra várhat...)

A hattagú Váradi-Varga család egy pici, 52 négyzetméteres lakásban lakik. Az esti fürdésben külön tortúra, hogy mindenki időben bejusson a fürdőszobába, mindenkinek legyen egy rövidke saját ideje magára. Balázst inkább a nappaliban fürdetik, mert úgy egyszerűbb. Szóval ahová az ember néz, mindenhol gyerek, akikkel napközben persze anya van, hisz Laci a családfenntartó, dolgoznia kell.

„… apa kora reggel elindul dolgozni és kora este ér haza (ha nincs túlórája). A férjem szülei sajnos már nem élnek, így nagymamai segítségként az én anyum jöhet szóba, de ő a munkája révén ritkán ér rá. Nálunk nem lesz olyan, hogy apuka viszi őket oviba vagy ő megy értük. Mindig, mindent én…Úgy élek, mint valami „fontosember”, a határidőnapló állandóan a kezem ügyében. Időpontokat egyeztetni mindenkivel, még az hogy eljussak a fodrászhoz az is komoly szervezést igényel. Hihetetlen ez a kettősség, hogy állandó készenléti állapotban vagyok, sokszor az idegbaj kerülget, és mégis olyan boldoggá tesz, hogy ilyen sokan vagyunk!”

A két nagy gyerek Peti és Eszter, akiknek mindjárt kezdődik a suli, sokat segítenek. De azért ugye velük sem annyira egyszerű, hiszen Péter Asperger szindrómája miatt befelé forduló fiú.

„Hogy mi is a legnehezebb számomra? Talán az, hogy elfogadjam, hogy ha nem minden alakul a terveim szerint, akkor a kiborulási fázist kihagyjam, és koncentráljak a megoldásra.

Mi egy zizzent család vagyunk, de számunkra így kerek a világ.

Na, jó amikor nagyobb lakásba költözünk és lesz egy akkora autónk amibe beférünk mindannyian, akkor azt hiszem „kicsit” még kerekebb lesz.”

A család egyetlen lánygyereke Eszter, így fogalmazott: „Anya, most már bezár a babagyár!”

És tényleg bezár. Nem terveznek több gyereket. Így teljes számukra a világ! Krisztának most már „csak” az hiányzik az életéből, hogy egy picit több ideje jusson magára, hogy az anyaság mellett újra nőnek is érezhesse magát.

De, mint ezen a fotón is látszik, Kriszta kívülről egyáltalán nem tűnik gyűröttnek.

Kövessétek majd történetüket a LifeNetwork-ön szeptember 21-én induló dokumentumsorozatunkban!

Hajrá Váradi-Varga család!

Hadas Kriszta

3 Tovább

"Muszáj, hogy legyen egy negyedik gyerekünk is!" - Kriszta története

Váradi-Varga Kriszta negyedik gyermeke gyakorlatilag bármikor megszülethet - bár augusztus elejére van kiírva, úgy tűnik, hamarabb lesz baba.

Kriszta a második házasságában Lacival várja a második közös babát, de természetesen velük él a két „nagy” gyerek: Peti és Eszter.

Nem egyszerű az életük, ahogy Kriszta fogalmaz: „kicsit nehezített a pálya, mert Petit közel 4 éve diagnosztizálták autizmussal, a rá következő évben pedig Eszter beszerzett egy figyelemzavar és hiperaktivitás diagnózist. Szerencsére egy szuper apukát „akasztottam le”, és miután az életünk egy viszonylag nyugisabb periódusba került, akkor megbeszéltük, hogy jöhet egy gyermek. És nem több..."

Ő Milán a család kicsi kincse, két éve született.

Petivel valóban kicsit nehéz. Értelmes, okos fiú, de nagyon magának való. Nehezen, pontosabban nem szívesen kommunikál a családtagjain kívül senkivel. Legszívesebben a számítógép előtt ül, vagy modellezik, mert imádja a vonatokat. Szóval Krisztáéknak nehéz olyan családi programot szervezni, ami mindenkinek megfelel.

Eszter a cserfes nagylány próbálja Petit magával húzni, de erre a bátyja nem igazán vevő. Petit ilyennek fogadták el, így szeretik.

A család egyébként egy apró, 52 négyzetméteres lakásban él. Sokan azt mondanák, oda nem fér el még egy gyerek, de Kriszta másképp gondolja. Neki Milán születése óta azért volt lelkiismeret furdalása, hogy a kicsi fiának nem lesz korban hozzáillő tesója, játszótársa. Sokáig gondolni sem mert a negyedik gyerekre, mert a férje elvesztette a munkáját, és az anyagi gondok mellett Peti, Eszter és Milán is adott neki elég feladatot. Aztán lassan kisimult az életük. A családfőnek ismét lett állása, Kriszta pedig, ahogy helyre kerültek a dolgok, máris egy újabb babáról álmodott.

„…. egyszer azt álmodtam, hogy van egy két csíkos tesztem. Zokogva ébredtem, mondtam a férjemnek, hogy MUSZÁJ, hogy legyen még egy gyermekünk…

Szerintem az álom útján a tudatalatti üzent, hogy készen állok (ez így jó, mert végül is mindenbe belemagyarázhatok bármit) és a baba az első lehetséges alkalommal megfogant.”

Ez a szülés előtti időszak különösen nehéz Krisztának, aki erről így ír blogjában: "Dackorszak, kamaszkor, harmadik trimeszter... Ahogy közeledünk a terhességgé alakult várandósság végéhez, egyre több elképzelt és valós félelem játszódik a fejemben. Oké-oké, itt lesz a baba és itt lesz férj is, kb. 2 hetet (akkor lesz leállás és jöhet az 5 nap). És aztán? És még mindig nem a vége, mert a nyári szünetből még akad néhány hét, amikor már teljes létszámmal képviseljük magunkat az ingatlanban."

Kriszta negyedik gyermeke Bajcsy-Zsilinszky kórházban születik majd.

Lehet, hogy még ma?

Tudósítunk itt a postr-en, és ősszel megnézhetitek a LifeNetwork-ön a  "Jön a baba - Hadas Krisztával" című műsorunkban is! 

Hadas Kriszta

0 Tovább

Jön a baba - Hadas Krisztával

blogavatar

10 édesanya, 11 gyermek - Jön a baba Hadas Krisztával! A LifeNetwork csatornán 2. évadát kezdi az a 10 részes sorozat, mely igazi családi mozi lesz: nem idealizált, hanem valódi családokkal mutatjuk meg, milyen a babavárás, a szülés és a gyermekágyas időszak. Tavasszal láthatóak majd az új részek, addig itt a postr-en bepillanthattok a forgatás kulisszái mögé és élőben izgulhatjátok végig a szüléseket. Tartsatok velünk!

Utolsó kommentek