Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Császármetszés után, 46 évesen egy hétig egyedül a babával

Emmer Éva mindig is azt gondolta, bármit megold. És meg is oldotta a dolgokat, bár nem minden ment simán. 46 évesen bevállalta a negyedik gyereket is, mert párjának, aki 11 évvel fiatalabb nála, még nem volt "vérszerinti" gyereke. Éva gyerekeit nevelte, és amikor megfogant Lea, nem volt kérdés, hogy belevágnak.

Itt, a képen Éva 15 hetes várandós.

"A szűk család örült, a barátaim örültek. Mégis majd minden napra kaptam egy "Hú de bátor vagy, merész dolog. Átgondoltad ezt? Te leszel a legöregebb anyuka a szülőin. Volt orvos aki megkérdezte, vannak-e már unokáim."

Ezek Éva emlékei a terhességéről, meg az, hogy próbált nem foglalkozni a problémákkal. Terhességi cukorbetegsége lett, és a vérnyomása néha az egekbe szökött, de ő csak ment, intézte a család körüli dolgokat, zakatolt egész nap, hogy elterelje a gondolatait, hogy ne féljen.

"… elkezdett nőni a vérnyomásom…egy hét alatt már olyan magasra, hogy láttam az aggodalmat a védőnő, és az orvos arcán... beutalót kaptam... pánik, gyorsan haza, még kiteregetek, megfőzök holnapra, virágot locsolok… úristen mit fogok elfelejteni… megint csak tudatos hárítás a problémáról.

Aztán egyszer csak bent a kórházban, ahol minden lelassul, vizsgálatok, gondoskodás, aggodalom, mert nem jó az előző eredményem, és egy brutál éjszaka. Még most sem akarok visszaemlékezni azokra az álmokra… talán sose fogok arról az éjszakáról őszintén beszélni. Elzártam a fejem egy eldugott raktárába, és eldobtam a kulcsát. Reggel ötkor, ágyban fekve, 160 feletti vérnyomással attól rettegtem, hogy a babámnak nehogy baja legyen. Velem mindegy mi lesz, csak neki ne legyen baja...

9-kor egy varázsszó: műtét, mert nem viccelődünk ilyen szép méhszájjal, ekkora vérnyomással."

Lea császárral született, Kéky Kira kolléganőmmel végigforgattuk a szülést.

A kislány szép, egészséges, minden rendben van vele. De Éva nem gondolta, hogy a császár után ennyire gyenge lesz, és elengedte "Bölényt" – aki kamionos – egy újabb útra. Mivel nem volt kire bízni iskolás kislányát, hát Bölény őt is vitte magával Hollandiába és vissza. Éva pedig közben hazatért a pici Leával és azt gondolta: ezt is megoldja egyedül.

"Sokan jöttek, hívtak és írtak, hogy bármire van szükségem csak szóljak és repülnek. Barátok. Tudtam, hogy éjjel is számíthatok rájuk, ha baj van. De azt is tudtam, hogy hiába lesz itt Niki (a nagylányom) úgy se fogom felkelteni, hanem megpróbálom megoldani a problémát egyedül. Segített, amennyit tudott, de hát neki is kell dolgozni menni. Volt, hogy teregetés közben sírva fakadtam volt, hogy ott álltam a kiságy mellett, és borzalmas magányt éreztem. De akkor se hívtam senkit… vártam… vártam haza a páromat.

Közben Évából a tatabányai Szent Borbála Kórházban kiszedték a varratokat. Hazafelé tartva olyan gyenge volt, hogy lerogyott a járda szélére, de még akkor sem hívott segítséget. Még akkor is úgy érezte, neki kell megoldania mindent, nem lehet gyenge, mert akkor beigazolódik, hogy ilyen "öregen" nem szabad szülni.

Aztán egy hét múlva végre nyílt a kis lakótelepi lakás ajtaja. Megérkezett a középső kislánya Babó, és Bölény a hosszú útról. A nagy ember azonnal átment gyerekbe, és izgalomtól gyöngyöző homlokkal gügyögött a babájához. Két hétig otthon van, és ez idő alatt mindent átvállal.

"Én azt hittem, ilyen csak a hülye szentimentális filmekben van, hogy apuka segít. Eddigi apukáink nem jeleskedtek ebben. Megkeményedtem. 46 évesen valamiért megérdemeltem, hogy átérezhessem: én vagyok a királynő itthon, aki megszülte a hercegnőt, és meg is kapjuk ezt a megkülönböztetést. Élvezem. Lassan megnyugszik a lelkem. De azért még néha sírok egy kicsit magamban."

Aztán Bölényék érkezése után befutott az egész család, és együtt örültek Leának.

A fiúk persze (és a fiúk alatt a sporttársakat kell érteni) pár nappal a szülés után tejfakasztó bulit tartottak Lea ünneplésére, amin Éva és a kislányka csak rövid ideig voltak ott, ahogy Éva fogalmazott: nem neki való ez a program, másra vágyik.

"...ígérem, hogy ugyanúgy, mint a tesóinak, meg fogok teremteni a lehetőségeimhez mérten mindent, amire szüksége van a becsületes, tisztességes, egészséges élethez. Megteszek mindent, hogy sokáig lehessek neki… Meg majd befestem a hajam a szülői értekezlet előtt, és bottal megyek az esküvőjére :-)

FACEBOOK-KÖZLEMÉNY LEA SZÜLETÉSÉRŐL:

Alulírott, Vitaszek Lea kijelentem, hogy lakásbérleti szerződésemet 2014. 06.26 hatállyal felmondták, és 10:44-kor az általam bérelt helyiség elhagyására köteleztek.

Ennek okáért a nem megfelelő viselkedésemet (a környezetem állandó zaklatása, izgés-mozgás, a lakás berendezésének teljes átrendezése, amely a főbérlő számára légzési nehézségeket, vérnyomásingadozást, deréktáji fájdalmat és állandó vizelési ingert okozott) nevezték meg. A kiköltözés rövid csomagolás után gond nélkül zajlott.  

A főbérlő és az albérlő egyaránt jól vannak. 3060 grammos súlyommal és 50 centiméteres hosszúságommal a korábbinál tágasabb helyen kényelmesebben élhetek. A kilakoltatás fáradalmait óriási alvással pihentem ki, majd új szállásadóimmal hangommal egyértelműen közöltem, hogy itt is: ÉN VAGYOK AZ ÚR!!!!!


Hajrá, Éva!

Hadas Kriszta


3 Tovább

"Muszáj, hogy legyen egy negyedik gyerekünk is!" - Kriszta története

Váradi-Varga Kriszta negyedik gyermeke gyakorlatilag bármikor megszülethet - bár augusztus elejére van kiírva, úgy tűnik, hamarabb lesz baba.

Kriszta a második házasságában Lacival várja a második közös babát, de természetesen velük él a két „nagy” gyerek: Peti és Eszter.

Nem egyszerű az életük, ahogy Kriszta fogalmaz: „kicsit nehezített a pálya, mert Petit közel 4 éve diagnosztizálták autizmussal, a rá következő évben pedig Eszter beszerzett egy figyelemzavar és hiperaktivitás diagnózist. Szerencsére egy szuper apukát „akasztottam le”, és miután az életünk egy viszonylag nyugisabb periódusba került, akkor megbeszéltük, hogy jöhet egy gyermek. És nem több..."

Ő Milán a család kicsi kincse, két éve született.

Petivel valóban kicsit nehéz. Értelmes, okos fiú, de nagyon magának való. Nehezen, pontosabban nem szívesen kommunikál a családtagjain kívül senkivel. Legszívesebben a számítógép előtt ül, vagy modellezik, mert imádja a vonatokat. Szóval Krisztáéknak nehéz olyan családi programot szervezni, ami mindenkinek megfelel.

Eszter a cserfes nagylány próbálja Petit magával húzni, de erre a bátyja nem igazán vevő. Petit ilyennek fogadták el, így szeretik.

A család egyébként egy apró, 52 négyzetméteres lakásban él. Sokan azt mondanák, oda nem fér el még egy gyerek, de Kriszta másképp gondolja. Neki Milán születése óta azért volt lelkiismeret furdalása, hogy a kicsi fiának nem lesz korban hozzáillő tesója, játszótársa. Sokáig gondolni sem mert a negyedik gyerekre, mert a férje elvesztette a munkáját, és az anyagi gondok mellett Peti, Eszter és Milán is adott neki elég feladatot. Aztán lassan kisimult az életük. A családfőnek ismét lett állása, Kriszta pedig, ahogy helyre kerültek a dolgok, máris egy újabb babáról álmodott.

„…. egyszer azt álmodtam, hogy van egy két csíkos tesztem. Zokogva ébredtem, mondtam a férjemnek, hogy MUSZÁJ, hogy legyen még egy gyermekünk…

Szerintem az álom útján a tudatalatti üzent, hogy készen állok (ez így jó, mert végül is mindenbe belemagyarázhatok bármit) és a baba az első lehetséges alkalommal megfogant.”

Ez a szülés előtti időszak különösen nehéz Krisztának, aki erről így ír blogjában: "Dackorszak, kamaszkor, harmadik trimeszter... Ahogy közeledünk a terhességgé alakult várandósság végéhez, egyre több elképzelt és valós félelem játszódik a fejemben. Oké-oké, itt lesz a baba és itt lesz férj is, kb. 2 hetet (akkor lesz leállás és jöhet az 5 nap). És aztán? És még mindig nem a vége, mert a nyári szünetből még akad néhány hét, amikor már teljes létszámmal képviseljük magunkat az ingatlanban."

Kriszta negyedik gyermeke Bajcsy-Zsilinszky kórházban születik majd.

Lehet, hogy még ma?

Tudósítunk itt a postr-en, és ősszel megnézhetitek a LifeNetwork-ön a  "Jön a baba - Hadas Krisztával" című műsorunkban is! 

Hadas Kriszta

0 Tovább

Egy baba, akinek a fogantatásához két anyuka is kellett: Zsuzsa története

Azt tudjuk, hogy egy nő mindenre képes, hogy gyereke legyen, de ebben a történetben két nőnek kellett áldozatot vállalnia, hogy ma megszülethessen Zsuzsa és Zsolt kislánya: Maja.

Zsuzsa ugyanis korai klimax miatt (ez egy tünetegyüttes), nem rendelkezett a teherbeeséshez megfelelő petesejttel, így gondolt egy merészet, és megkérdezte az unokatestvérét, Melindát, aki ikerlányok édesanyja, hogy adna-e neki petesejtet, hogy lehessen babája neki és a férjének.

Melinda azonnal rávágta, gondolkodás nélkül, hogy igen.

Így történt, hogy 2 hónap múlva már megvolt a petesejt, a kis élet lombikban megfogant, Zsuzsa méhében megtapadt és elkezdődött az áldott 9 hónap, melynek ma lett vége az Uzsoki Kórházban, ahol a 3250 grammos Maját világra segítette Dr. Habermajer László.

Elek Vera szülésznő, aki Zsuzsát segítette hónapokig, reggel előkészítette a császárra a kismamát (és egy kicsit lélekben az édesapát is).

Zsuzsa gerincbe kapott érzéstelenítést, így a császármetszés alatt ébren volt. Már reggel is, amikor Hadas Krisztával bementünk hozzá az előkészítőbe (ahol már épp tanulmányozták az FH Biobank köldökzsinórvér-őssejt gyűjtő csomagját), rendkívül nyugodt volt, benn a műtőben is végig mosolygott.

És míg kinn a család drukkolt, addig benn gyorsan, komplikációmentesen megszületett a pár kislánya, akinek tulajdonképpen biológiailag két édesanyja is lesz, és akit Melinda, a petesejtdonor unokatestvér az unokahúgának tekint.

Maját egy pillanatra megmutatták édesanyjának, de aztán vitték mérni, öltöztetni. A csecsemőorvos megvizsgálta és tökéletesnek, egészségesnek találta a 39. hétre, programozott császárral született babát.

Már felöltöztetve is láthatta Maját a műtőben az összevarrása közben Zsuzsa, és alaposan meg is puszilgatta a kicsi lányát.

Míg a mamát benn ellátták és kitolták a szobájába, addig az édesapa dajkálhatta a kicsit, nem is akárhogy! Úgynevezett "szőrkontaktust" alkalmaztak: az édesapa a meztelen mellkasára tehette a kicsit, aki ott békésen elszundított és a saját ujját cumizta :)

Zsolt azt mondta, egyszerűen képtelen felfogni, képtelen elhinni, hogy végre a kezében tarthatja azt a csöppnyi lényt, akinek a megérkezésére 11 évet várt! Nem csak ő érzékenyült el, hanem a teljes család is: sírt az édesanya, a nagymama és nagypapa és sírt bizony Melinda, akinek Zsuzsáék a boldogságukat köszönhetik, és aki a meghatottságtól szinte szólni sem tudott.

Putzné Nagy Erika csecsemős szakápoló nemsokára kivitte az édesanyához a kisbabáját és mellre tette: Maja ügyesen próbálkozott a szopizással :)

Zsuzsa, Zsolt és a kicsi Maja történetét a szeptemberben a LifeNetwork-ön induló "Jön a baba - Hadas Krisztával" című műsorban láthatjátok.

A családnak gratulálunk, az Uzsoki Kórháznak és a szülésnél ott lévőknek köszönjük a segítőkészséget és a kedves fogadtatást!

Kövessetek minket, mert még van 3 édesanyánk, akinek a szülésére készülünk! 

Kéky Kira

0 Tovább

Petesejtdonációval lehet babája 11 év után a párnak - Zsuzsa története

Egy ritka gyermekvállalásnak lehettek szemtanúi - csütörtök reggel programozott császármetszéssel születik meg Zsuzsa és Zsolt kislánya, aki 11 évnyi kudarc és reménykedés után fogant meg - petesejtdonor segítségével!
A házaspárt sokszor vizsgálták, mindent rendben találtak náluk, sokáig mégse születehetett gyermekük.  

Zsolt azt mondja, szerinte miatta volt minden, magát okolja a sok megpróbáltatásért, mert állandóan stresszelt. Egy online fejlesztésekkel foglalkozó cég tulajdonosaként szinte csak a munkának élt. Azt gondolta, hogy először mindent meg kell teremtenie a családnak, hogy a legjobb körülmények közé szülessen a baba. De közben eltelt röpke 11 év. Környezetükben sorra születtek a gyerekek, Zsuzsa hugának is kettő. Zsuzsa és Zsolt rajtuk gyakorolták a "gyerekezést", és várták a csodát.   

Számtalan próbálkozás után találták meg végül a jó megoldást: a baba petesejt donációval fogant.

Zsuzsa így ír az okokról és a beavatkozásról:

A donációra azért volt szükség, mert korai klimax-ot diagnosztizáltak nálam, ami azt jelentette, hogy csak annyi petesejtem termelődött, ami fenntartotta a ciklust.

Volt próbálkozás a petefészek stimulálására, de sajnos nem vezetett sikerre...

Mivel limitált az elvégezhető donációk száma, októberre kaptunk időpontot, addigra már összehangolták a kedves donorom és az én ciklusomat, október 22-én megtörtént a petesejtleszívás.

Másnap hívhattuk a biológusokat, akik nagyon jó hírrel szolgáltak: 6 petesejtet szívtak le, ebből 5 termékenyült meg!

Október 25-én volt a beültetés, ahol két megtermékenyített petesejtet ültettek be. A többi lefagyasztásra került. November 4-én kaptuk a jó hírt, igen, végre kisbabát várok!

Persze, nagy volt az öröm, de óvatos duhajként álltunk ehhez a csodálatos hírhez.

Ennek megfelelően csak a 20. hét környékén mertem, mertük elhinni, hogy ez a kis csoda itt van a pocakomban, és szépen, egészségesen fejlődik.

Az első rúgást a névnapomon produkálta (február 19-én), amivel mintha jelezni próbálta volna, hogy "Helló! Itt vagyok! Minden OK! Nyugi!"

Nyugi, nyugi - Zsuzsa azóta is ezt tartja szem előtt!

Kismama jógára jár, nagyon odafigyel magára.

Azt mondja, hogy a várandóssága alatt végig tudatosan próbál élni, viselkedni, ez segíti abban, hogy a sok izgalom és félelem után kiegyensúlyozott maradhasson.

A petesejt donor egyébként Zsuzsa unokatestvére, aki az első szóra segített. Úgy döntöttek, hogy a kislányuk előtt nem fogják titokban tartani, ki a "biológiai" anyukája, hisz ők mindannyian egy család. 

Szóval most nagy boldogság van. Zsuzsa és Zsolt kislányukat csütörtök reggel már kézbe vehetik, a baba az Uzsoki kórházban fog megszületni - mi pedig beszámolunk a szülésről itt, a postr-en, és ősszel a LifeNetwork-ön a  "Jön a baba - Hadas Krisztával" című műsorunkban is! 

Hadas Kriszta

0 Tovább

A 7. babánk 7. hó 7-én született meg! Magdi története Békéscsabán

A 7. baba  7. hó 7-én született meg a "Jön a baba - Hadas Krisztával" műsorban, és ez a szülés okozta a legnagyobb fejtörést, szervezést, hiszen 3 órányira volt tőlünk Magdi.

Arra kértük a negyedik gyerekével várandós édesanyát, hogy azonnal szóljon, ha szülésre gyanakszik, mert inkább érjünk le hamarabb, mintsem lemaradjunk az eseményről.

Hajnali 4 óra után riasztotta Magdi Hadas Krisztát, hogy elment a nyákdugó, és 8-10 perces fájásokat mér.

Még kicsit bizonytalan volt, hogy ebből szülés lesz-e, de mivel vasárnap betöltötte a 40. hetet, ezért Magdi mégis csak úgy gondolta, hogy beszél a szülésznővel is.

Így született meg a döntés, hogy ma mindenképpen megszületik Bulcsú, mert úgy lehet venni, hogy ez a szülés elindult.

4:40-kor hívott engem Kriszta, hogy 6 órakor induljunk el a Széna térről Békéscsabára.

Arra kértük Magdit, hogy addig szorítsa össze, és tartsa bent a babát! :-)

Hogy le ne maradjunk a készülődésről, Magdi szomszédasszonya Teca a saját kiskamerájával rögzítette az elindulást.

9 után érkeztünk Békéscsabára (még jó, hogy az FH Biobank köldökzsinórvér-őssejt gyűjtő csomagját már megkapták és nem nekünk kellett még azért is elkanyarodnunk itt Budapesten). A kórházban ahol hatalmas szeretettel fogadtak minket. Megismerkedtünk Szabadosné Benkő Hajnalka szülésznővel (aki az eddigi összes szülését kísérte Magdinak), beöltöztünk, készen álltunk.

Magdi olyan szigorúan betartotta, amit kértünk, hogy szinte semmit nem változott a helyzet órák óta. Ám amint megérkeztünk, összeölelkeztünk, és kiörültük magunkat, hirtelen felgyorsultak az események.

Szinte hihetetlen, de abban a pillanatban, amikor az orvos burokrepesztésre behívta Magdit a vizsgálóba, egyszer csak magától megpattant a burok, és a magzatvíz elárasztotta Magdit.

Gyakorlatilag negyed órán belül rendszereződtek és felerősödtek a fájások. Magdi és Csaba, a férje elvonultak zuhanyzós vajúdásra. Mikor onnan megérkeztek, az orvos újabb egy ujjnyi tágulást tapasztalt. Átsétáltunk a folyós végén lévő vajúdószobába, ahol a szülésznő megeresztett egy kád meleg vizet, de Magdi éppen hogy csak beleállt, és már közölte is, hogy szerinte szülni fog.

Mivel ez a 4. gyereke, csak tudja!

És igaza lett. A szülőágyon az orvos 4 ujjnyi tágulást és elsimult méhszájat talált, szabad volt az út a babának. Egy óra sem telt el a burokrepedés után, és Magdi kitolási szakaszba ért.

Eközben a tőlünk összesen egy függönnyel elválasztott másik szülőágyon szintén vajúdott egy édesanya, és szinkronban lehetett hallani az utasításokat: Nagy levegő! Bent tart! Hang nélkül, erősen nyom!

Ez az együttszülés elképesztő élmény volt - valahogy olyan intim és őszinte. Mindenki, aki a szülőszobában volt, alá volt rendelve egy nagy természeti erőnek, az ösztönnek, amelyben egy új élet jön a világra, és amelyben mi, kísérők csak kívülállók lehetünk.

A szomszéd ágyon 11.30-kor megszületett a kislány.

Amikor az egyik fájással kibújt Búlcsú feje, akkor azért eléggé kék volt, gyorsan leszívták az orrát, száját, és a szerencsére gyorsan érkező következő fájás alatt a szülészorvos rányomásával kicsusszant Bulcsú.

Picit ijesztő volt, hogy nem azonnal sírt fel, hanem paskolgatni, masszírozni kellett, de a szülésznő szerint ez teljesen "belefért".

A szülésznő elmondta, hogy azért volt kék Bulcsú feje, mert egy fájás alatt kibújt a baba feje, de ott elmúlt a fájás és várni kellett a következőre, hogy újra lehessen nyomni! A köldökzsinór pedig (elég hosszú volt szerencsére) Bulcsú nyakára volt tekeredve. Nem volt veszélyben a kisbaba, sokan születnek nyakra tekeredett köldökzsinórral, de ez még belefér.

Egyszóval Bulcsú 11 óra 40 perckor gátvégelemmel, vágás nélkül született meg. Édesanyja azonnal megkapta és magához ölelhette.

Levették a köldökzsinórvért, aztán egy gyors mosdatás, mérés után felöltöztették a kis vasgyúrót, aki 4200 grammal, 54 centivel, 37-es fejmérettel született.

Egy picit az inkubátorba került, hogy még melegedjen.  

Egy kis akklimatizálódás után Magdi megkapta Bulcsút, megszoptatta, és délután a két lány, Virág és Kamilla, illetve a 2 éves Bendegúz is meglátoggatta a legkisebb Kovács családtagot. Meg persze az egész család :)

Magdinak gratulálunk a 4. gyermekéhez, a Réthy Pál Kórháznak,  Dr. Ombódi Róbert szülész-nőgyógyásznak és Szabadosné Benkő Hajnalkának, illetve az osztály minden dolgozójának, a csecsemősöknek köszönjük a remek fogadtatást, a kedvességet!

Magdi, a hagyományörző család és a gyerekek történetét  a szeptember 21-én a LifeNetwork-ön induló "Jön a baba - Hadas Krisztával" című műsorban láthatjátok.

Igaz, most egy hét alatt 3 szülés is volt (Eszter, Bernadett és most Magdi), de kövessetek minket, mert még van négy édesanyánk! 

Kéky Kira

3 Tovább

Jön a baba - Hadas Krisztával

blogavatar

10 édesanya, 11 gyermek - Jön a baba Hadas Krisztával! A LifeNetwork csatornán 2. évadát kezdi az a 10 részes sorozat, mely igazi családi mozi lesz: nem idealizált, hanem valódi családokkal mutatjuk meg, milyen a babavárás, a szülés és a gyermekágyas időszak. Tavasszal láthatóak majd az új részek, addig itt a postr-en bepillanthattok a forgatás kulisszái mögé és élőben izgulhatjátok végig a szüléseket. Tartsatok velünk!

Utolsó kommentek